Την δυνατότητα διάδρασης με μια ταινία μυθοπλασίας προσφέρει στον θεατή η μικρού μήκους ταινία The Moment (27΄) του Ρίτσαρντ Ράμτσερν.

Ads

Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ είναι ένας καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ταινίες που μπορεί ο θεατής να ελέγξει με το μυαλό του, φορώντας απλώς μια ειδική συσκευή αξίας 100 δολαρίων, που ανιχνεύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μ’ αυτή τη συσκευή οι σκηνές κι η μουσική αλλάζουν ανάλογα με τις νοητικές μας περιπλανήσεις.

Στη διάρκεια του τελευταίου δημιουργήματός του, της διάρκειας 27′ ταινίας The Moment, οι θεατές φορούν τη συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Έχουν γυριστεί διάφορες εκδοχές για κάθε σκηνή με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρισεκατομμύρια διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει η πλοκή, με τους πρωταγωνιστές να παλεύουν για την επιβίωση σ’ ένα δυστοπικό μέλλον.

«Η συσκευή διαβάζει πραγματικά μικρά ηλεκτρονικά σήματα που προκαλούνται από τους νευρώνες του εγκεφάλου, από τα οποία αντλώνται δεδομένα, που στέλνονται μέσω Bluetooth σ’ έναν Η/Υ, όπου έχω κατασκευάσει ένα σύστημα multimedia, το οποίο θα επιλέξει διάφορα νήματα της πλοκής ανάλογα με την μείωση της προσοχής», εξηγεί ο Ράμτσερν.

Ads

Μόνο το τέλος της ταινίας δεν θα μπορούν να ελέγξουν οι θεατές, λέει ο Ράμτσερν.

Η ταινία θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέφιλντ τον ερχόμενο μήνα.