Το Πανεπιστήμιο και το Ερευνητικό Κέντρο του Βαγκένινγκεν στην Ολλανδία εξειδικεύεται στην υγιεινή διατροφή και το καθαρό περιβάλλον. Εδώ και 20 χρόνια, μελετά μικροάλγη, δηλαδή πολλά υποσχόμενους μικροοργανισμούς, που ζουν σε διαφανείς σωλήνες, γεμάτους με θαλασσινό νερό. Το μόνο που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν με εντυπωσιακή ταχύτητα είναι CO2, απλά θρεπτικά συστατικά και φως του ήλιου.

Ads

«Είναι ένα σύνολο από μικροάλγη, μικροσκοπικά πράσινα φυτά. Μας ενδιαφέρει να τα μελετήσουμε εδώ στο πανεπιστήμιο Βαγκένινγκεν, επειδή είναι πολύ ανθεκτικά. Είναι μια πολύ παραγωγική πηγή μιας σειράς προϊόντων» τονίζει ο συντονιστής του προγράμματος Miracles, Χανς Ριτ.

Τα μικροάλγη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις τροφές ζώων και ανθρώπων, στα καλλυντικά, ακόμη και στα πλαστικά. Κάθε κύτταρο περιέχει μια ποικιλία ελαίων, πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Είναι μια φυσική πηγή που μπορεί να αποτελέσει ένα νέο είδος καλλιέργειας, που δεν εξαρτάται από τη γονιμότητα των εδαφών.

«Τα μεγαλώνουμε σε θαλασσινό νερό. Ελάχιστες αγροτικές καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν σε θαλασσινό νερό. Μπορούμε να τα αναπτύξουμε σε περιοχές που δεν έχουν γόνιμα εδάφη, στην έρημο για παράδειγμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εδάφη, που δεν είναι διαθέσιμα για γεωργικές χρήσεις» συμπληρώνει ο Χανς Ριτ.

Ads

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Miracles στοχεύει να κάνει αυτή την καινοτομία οικονομικά βιώσιμη. Πολλές βιομηχανίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν από τα μικροάλγη, έλαια, πρωτεΐνες για τροφές ή κόλλες, αντιοξειδωτικά για καλλυντικά και άλλες ουσίες τους.

«Είναι ένας όμορφος οργανισμός. Τον έχουμε σε πράσινο, κόκκινο, κίτρινο. Είναι θέμα αισθητικής. Εδώ προσπαθήσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε για τη θρεπτική του αξία και να τον βάλουμε σε ένα μέσο αργής απελευθέρωσης: αυτό το βιοπλαστικό θα διαλυθεί αργά στο υδάτινο περιβάλλον και θα απελευθερώσει σταδιακά τις θρεπτικές του ουσίες» αναφέρει ο βιοοικονομολόγος Φίλιπ Βίλεμς.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ στηρίζεται στην επαγγελματική εμπειρία των εταίρων του, όπως για παράδειγμα της ισπανικής εταιρίας Fitoplancton Marino, που εδρεύει στο Κάδιξ της Ισπανίας. Παράγει σχεδόν δύο τόνους από αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς το χρόνο. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκατοντάδες είδη για να βρουν τα μικροάλγη με τις καλύτερες ιδιότητες. Μετά τα καλλιεργούν και δημιουργούν τεράστιες μονάδες.

«Ελέγχουμε τη θερμοκρασία, ψυχραίνοντας αυτούς τους σωλήνες με νερό. Ελέγχουμε το pH, το φως, την ποσότητα οξυγόνου, καθώς και τη φωτοσύνθεση που παράγει οξυγόνο. Αυτές είναι πολύ δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, αλλά είναι αναγκαίες για να παραχθούν τα βιοενεργά συστατικά που μας ενδιαφέρουν» επισημαίνει ο Κάρλος Ουναμουνζάγκα, επιστήμονας της εταιρίας Fitoplancton Marino.

Ο στόχος είναι η διαρκής πρόοδος για να γίνουν όλα τα στάδια αυτής της αλυσίδας παραγωγής, από την καλλιέργεια στην συγκομιδή και από την επεξεργασία στην τελική κυκλοφορία του προϊόντος φθηνότερα και πιο αποδοτικά.

Και από την Ισπανία, στο Ολιάο της Πορτογαλίας. Μια πιθανή χρήση για τα μικροάλγη δοκιμάζεται από την πορτογαλική εταιρία Sparos, η οποία ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη για τον αγροτικό τομέα. Μικροάλγη που περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία δοκιμάζονται σε νέες συνταγές γιαισχυθοτροφές.

«Είναι σημαντικό να μελετήσουμε τις συνέπειες της χρήσης αυτών των μικροοργανισμών σε ιχθυοτροφές που ωφελούν τα ψάρια, όσον αφορά το ανοσοποιητικό τους σύστημα, την υγεία και την ευζωία τους» εξηγεί ο Χόρχε Ντίας ερευνητής στην θαλάσσια βιολογία, από την εταιρία Sparos.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν τις θετικές συνέπειες των συμπληρωμάτων με μικροάλγη στους γόνους. Η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί πώς θα ζουν, θα φαίνονται και ποια θα είναι η γεύση των μεγαλυτέρων σε ηλικία ψαριών, χάρις στα μικροάλγη.

Πηγή: euronews