Νέα τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) που επιτρέπει στους επιστήμονες να «περπατούν» μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο, ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία.

Ads

Αυτή η νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να βλέπουν ταυτόχρονα μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα, προσφέροντας του ένα ένα τρισδιάστατο εργαλείο που διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ τους και τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Art & Design του UNSW, John McGhee συνεργάζεται με τη διακεκριμένη ερευνήτρια Βιολογίας και ειδική στη νανοϊατρική, Μαρία Καβαλλάρη, στη δεύτερη φάση του πρότζεκτ που ονομάζεται «Ταξίδι στο κέντρο του κυττάρου» (Journey to the Center of the Cell). Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία όπου επιστημονικά δεδομένα, εικόνες μικροσκοπίου και animation δημιουργούν έναν  εικονικό κόσμο που αποτελείται από κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία.

image

Ads

Μέχρι τώρα, η εργασία του McGhee περιελάμβανε απλά ακουστικά VR, με ένα άτομο να μετακινείται μέσα στα δεδομένα. Αλλά η νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να περιηγούνται μέσα στο κύτταρο πολλοί επιστήμονες από διαφορετικά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα.

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε σε θέση να δούμε πως ένα φάρμακο εισέρχεται στον όγκο, έτσι ώστε να επικεντρωθούμε στο στόχο για τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία και να αναπτύξουμε ένα φάρμακο με μεγαλύτερη ακρίβεια», ανέφερε ο McGhee.

Ο Μαρία Καβαλλάρη από τη μεριά της δήλωσε, ότι η 3D παρακολούθηση κυττάρων σε όγκους μπορεί να δείξει στους επιστήμονες τι συμβαίνει όταν τα κύτταρα μετακινούνται σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την εξέταση της εξάπλωσης του καρκίνου.

«Ποτέ δεν είχαμε πρόσβαση σε κάτι τέτοιο πριν. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς και τι συμβαίνει όταν παρεμβαίνουμε σε μια γενετική διαδικασία και προσθέσουμε ορισμένα φάρμακα», πρόσθεσε.

image

Ειδικότερα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι θα μπορούν να απομονώσουν καλύτερα την περιοχή που χρήζει θεραπείας. Επιπλέον, η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών φαρμάκων. Μελλοντικά, μάλιστα, οι ασθενείς θα μπορούν να δουν μια εικονική εκδοχή του εαυτού τους και να παρακολουθήσουν τη διαδρομή των φαρμάκων μέσα στο σώμα τους.