Έφοδο στο κέντρο δεδομένων Colocall το οποίο στέγαζε το Demonoid, ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά “tracker” BitTorrent στον κόσμο, πραγματοποίησαν οι ουκρανικές αρχές μετά από υπόδειξη της Interpol.

Ads

Η έφοδος αυτή ήταν το αποτέλεσμα της εκστρατείας η οποία ξεκίνησε από τις αμερικανικές αρχές ενάντια της πειρατείας και της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων μέσα από παρόμοια ηλεκτρονικά site. Το γνωστό “tracker” εδώ και σχεδόν 3 βδομάδες ήταν εκτός λειτουργίας καθώς δέχτηκε μια DDOS ( Direct Damage on Server) επίθεση η οποία σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site , Torrentfreak, ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια των ουκρανικών αρχών και της Interpol.

Κατά την διάρκεια των εβδομάδων αυτών οι χρήστες μπορούσαν να δουν ένα μήνυμα το οποίο έλεγε πως η ιστοσελίδα θα είναι και πάλι σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά τις τελευταίες μέρες πριν από την έφοδο στο κέντρο δεδομένων οι χρήστες δεν μπορούσαν να βρουν κανένα “ίχνος” του “tracker” στο ίντερνετ.

Το Demonoid σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Αμερικανική κυβέρνηση, εμφανιζόταν στα 600 μεγαλύτερα site στον κόσμο σε επίπεδο traffic και το 300 site σε επίπεδο traffic στην Αμερική.

Ads

Η εκστρατεία για την καταπολέμηση της πειρατείας είχε ξεκινήσει νωρίτερα μετά από το κλείσιμο του site κολοσσού “Megaupload” καθώς και από το μπλοκάρισμα διαφόρων παροχών ίντερνετ στην Ευρώπη του γνωστού site Piratebay.

Το Demonoid μαζί με τα άλλα δύο site βρέθηκε στην λίστα “Notorious Market List” της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία συντάχθηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου και είχε ως στόχο την καταπολέμηση της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Torrentfreak, οι ουκρανικές αρχές καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος προχώρησαν σε έφοδο στο κέντρο δεδομένων Colocall μετά από υπόδειξη της Interpol κάνοντας το κέντρο να διακόψει την παροχή υπηρεσιών στο site και επέτρεψε στις αρχές να αντιγράψουν τα δεδομένα από τους υπολογιστές του.

Ο συντάκτης του Torrentfreak σε δηλώσεις του στο BBC είπε : “Το Demonoid ήταν γνωστό για τα σπάνια links αρχείων κάτι το οποίο τώρα θα κάνει πιο δύσκολη την εύρεση τους. Παρόλα αυτά ο κόσμος δεν πρόκειται να σταματήσει καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλα site σαν τον Demonoid”.

“Το 2006 το μεγαλύτερο site Torrent PirateBay μόλις τρεις μέρες μετά την έφοδο στα κεντρικά του, άνοιξε ξανά και με την πάροδο των χρόνων έχει καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα “tracker” στον κόσμο”.

Επιμέλεια: Πέτρος Κοροβήλας