Αν πιστεύετε ότι η καλή σας μνήμη σχετίζεται με την ευφυΐα σας, κάνετε λάθος. Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τορόντο έδειξε ότι ο στόχος της μνήμης δεν είναι να αποθηκεύει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για μελλοντική χρήση, αλλά να συγκρατεί μόνο τις πιο χρήσιμες από αυτές, για να βελτιώσει την μέθοδο πρόσληψης αποφάσεων.

Ads

“Το σημαντικό είναι το μυαλό μας να ξεχάσει τις άχρηστες πληροφορίες, ώστε να εξοικονομήσει χώρο για τα πράγματα που θα τον βοηθήσουν να παίρνει νέες αποφάσεις στη ζωή του”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Blake Richards.

Επιπλέον η έρευνα εξετάζει τόσο την ύπαρξη των αναμνήσεων, όσο και της λήθης. Οι ερευνητές οδηγήθηκαν σταδιακά στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία αποθήκευσης των διαφόρων πληροφοριών, είναι εξίσου σημαντική με τη διαδικασία διαγραφής τους από τη μνήμη. Αυτή η αλληλεπίδραση, είναι που ουσιαστικά μας επιτρέπει να κάνουμε πιο έξυπνες επιλογές και να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις.

Όποτε αν ξεχνάτε μικρές λεπτομέρειες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού η λήθη μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις, πετώντας τις άχρηστες πληροφορίες. Παράλληλα με τη λήθη καταφέρνουμε να γενικεύουμε περιστατικά του παρελθόντος και να τα αντικαταστήσουμε με άλλα, καινούρια. 

Ads