Το κομμένο κεφάλι ενός τεράστιου προϊστορικού λύκου, ηλικίας άνω των 40.000 ετών εντοπίστηκε στην ανατολική Σιβηρία. Παρά την ηλικία του, είχε διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση και έχει όλα τα δόντια και τη γούνα του.

Ads

Το κεφάλι έχει μήκος 40 εκατoστά, σχεδόν διπλάσιο εκείνου ενός σημερινού γκρίζου λύκου, που κυμαίνεται μεταξύ 22 και 28 εκατοστών και εντοπίστηκε από ντόπιους που έψαχναν ελεφαντόδοντο στο ποτάμι Tirekhtyakh. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ακαδημία Επιστημόνων της Sakha.

«Πρόκειται για μια σημαντικότατη ανακάλυψη των πρώτων λειψάνων ενός ενήλικα λύκου της Πλειστοκαίνου με διατηρημένους τους ιστούς του. Θα το συγκρίνουμε με τους σύγχρονους λύκους για να κατανοήσουμε την εξέλιξη του είδους και να ανασυνθέσουμε την εμφάνισή του», είπε ο Ρώσος επιστήμονας Άλμπερτ Προτοπόποφ της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας των Sakha.

Σύμφωνα με τους Siberian Times, επιστήμονες του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα εξετάσουν το DNA του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και οι πάγοι λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να εντοπίζονται ολοένα και συχνότερα παγωμένα ζώα.