Πιθανότατα το iPhone ή το iPad να μην υπήρχαν, εάν δεν υπήρχε πρώτα ένας συγκεκριμένος διευθυντής στη Microsoft, τον οποίο ο Στιβ Τζομπς σιχαινόταν αφάνταστα. 

Ads

“Όλα ξεκίνησαν γιατί ο Στίβ μισούσε αυτόν τον τύπο από τη Microsoft. Κάθε φορά που συναντιόντουσαν κάπου, γυρνούσε πίσω εκνευρισμένος”, εξήγησε ο πρώην επικεφαλής των φορητών συσκευών της Apple, Σκοτ Φορστόλ, σε ένα συνέδριο στην Καλιφόρνια, εξηγώντας πως προέκυψε το δημοφιλές κινητό τηλέφωνο.

Ο υπάλληλος της Microsoft, που δεν κατονομάζεται ήταν ο σύζυγος μιας φίλης της συζύγου του Στιβ Τζόμπς, που όπως φαίνεται σε διάφορα δείπνα μιλούσε διαρκώς για τα πλάνα της εταιρείας του να φτιάξει τάμπλετ που θα λειτουργούν με στιλό. Σύμφωνα με τον Φορστολ, μιλούσε τόσο πολύ για αυτά, που ο Τζομπς θύμωνε και κάποια στιγμή αποφάσισε να τον κερδίσει. Μετά την πολλοστή φορά που άκουσε την ιστορία ότι η Microsoft θα αλλάξει τον κόσμο με αυτή την τεχνολογία, γύρισε πίσω και είπε “χέσ’ τους. Ας τους δείξουμε τι πραγματικά μπορεί να είναι ένα τάμπλετ”.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα το iPad συνοδεύεται από το αντίστοιχο στιλό, ο Στιβ Τζομπς έλεγε: “Πρώτα από όλα είναι ηλίθιοι. Δεν χρειάζεσαι στιλό. Γεννηθήκαμε με 10 από αυτά”. Αρχικά σχεδιάστηκε ένα tablet στο οποίο θα μπορεί κανείς να μετακινεί φωτογραφίες με τα δάχτυλα. Είχε την κωδική ονομασία “μωβ πρόγραμμα”. Όμως σύντομα διαπίστωσαν ότι τα smartphones είχαν αρχίσει να απειλούν τα ipod. Έτσι αποφάσισαν να συνδυάσουν τις δυο τεχνολογίες με αποτέλεσμα να προκύψει το iPhone!

Ads

“Θα μπορούσαμε να κάνουμε το tablet σε μέγεθος που να χωρά στην τσέπη;”, είχε ρωτήσει τον Φορστολ ο Τζομπς. “Ετσι πήγαμε και κόψαμε ένα κομμάτι για να δει αν του αρέσει σαν σχήμα. Τότε μας είπε: αφήστε το τάμπλετ, ας φτιάξουμε ένα τηλέφωνο”, εξήγησε.

Το πρώτο iPhone, το 2007, δεν δέχθηκε καλές κριτικές από το κοινό, καθώς συγκρινόταν με τα ήδη υπάρχοντα smartphones, όπως το Blackberry. “Αυτό που δεν κατάλαβαν τότε, ήταν πως αλλάζαμε τον τρόπο που θα γίνονται τα πράγματα”, σχολίασε ο Φορστολ.

Για την ιστορία, το πρόγραμμα της Microsoft για τα tablet pc δεν βρήκαν ποτέ μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά. Μόνο όταν η Apple έβγαλε το iPad το 2010, τα tablet κέρδισαν το κοινό. Μετά την παρουσίαση του προϊόντος, ο Jobs ρωτήθηκε για το εάν θα υπάρχει και στιλό. Απάντησε με μια έκφραση αηδίας…

Γνωρίστε την ιστορία πίσω από τον άντρα, τον μύθο του Steve Jobs εδώ.