Έχετε περιέργεια να δείτε πως μοιάζουν τα άγρια βουνά του Άρη, που διαμορφώθηκαν από τους διαστημικούς ανέμους και τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας; To Curiosity (περιέργεια) της NASA, που εδώ και 44 μήνες εξερευνά τον κόκκινο πλανήτη, σκαρφάλωσε στο οροπέδιο Naukluft κι έστειλε πίσω στη Γη την εικόνα του, την οποία μπορείτε να δείτε σε ένα εντυπωσιακό πανόραμα 360 μοιρών.

Ads

Από το 2012 που το Curiosity προσγειώθηκε στον Άρη, το όχημα έχει διασχίσει με τις 6 αλουμινένιες ρόδες του 12,7 χιλιόμετρα στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Αυτή την άνοιξη όμως, ήταν που αφού ανέβηκε και κατέβηκε δύσβατους αμμόλοφους, και κατάφερε να περπατήσει πάνω στο οροπέδιο Naukluf, αποτυπώνοντας το απόκοσμο τοπίο.

image

Οι επιστήμονες της NASA ανησυχούσαν ότι ίσως τo Curiosity δεν τα καταφέρει, και ότι ενδεχομένως η προσπάθεια του να του προκαλούσε υλικές ζημιές, βάζοντας εμπόδια στον επόμενο στόχο της αποστολής του… το να εξερευνήσει  αν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι δεν είμαστε μόνοι. Στοιχεία που να υποδηλώνουν ενδείξεις ζωής.

Ads

image

Τα βουνά του οροπεδίου είχαν φωτογραφηθεί ξανά από το διάστημα, ωστόσο η επιτόπου φωτογράφηση δείχνει στους επιστήμονες την ύπαρξη αιματίτη που είναι ένα μεταλλικό οξείδιο του σιδήρου με ευρεία διάδοση στο στερεό φλοιό της Γης, μεταλλικά ορυκτά αλλά και θειικά ιόντα. Τo Curiosity άλλωστε εξέπληξε λίγους μήνες τους πάντες βρίσκοντας νερό.

image

Και μπορεί τα νέα ευρήματα να μην είναι εντυπωσιακά οπτικά, ωστόσο προσθέτουν άλλο ένα κομμάτι στο παζλ που το Curiosity καλείται τώρα να λύσει.

image

Πατήστε πάνω στον κέρσορα για να περιηγηθείτε στον Άρη: