Ads

Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε δύο ταχυδακτυλουργούς και κατέγραψε την αποτελεσματικότητα των «μάγων» στο να ελέγχουν την παρατηρητικότητα του κοινού και να οδηγούν το βλέμμα στο σημείο που θέλουν, στο τέλειο σημείο μιας μαγικής ψευδαίσθησης.

 
Στόχος της επιστημονικής ομάδας ήταν να καταγραφούν οι βασικές διαδικασίες που οδηγούν στην αυταπάτη, αλλά και να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλει η τέχνη της μαγείας στην επιστήμη. Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες μελετούν όλο και συχνότερα τους ταχυδακτυλουργούς ώστε να καταλάβουν ορισμένες διεργασίες του εγκεφάλου.
 
«Συνειδητοποιήσαμε πως οι μάγοι είναι οι ικανότεροι στο να χειρίζονται την προσοχή των ανθρώπων και τα αντανακλαστικά τους. Το κάνουν πολύ καλύτερα από τους επιστήμονες», δήλωσε ο Stephen Macknik, επικεφαλής του εργαστηρίου συμπεριφοράς και νευροβιολογίας του Νευρολογικού Ινστιτούτου Barrow στο Φοίνιξ στην Αριζόνα. «Παρακολουθώντας τους κλέβουμε τις τεχνικές τους και πραγματοποιούμε νέες ανακαλύψεις», σημείωσε.
 
Ο Stephen Macknik και οι συνεργάτες του μελέτησαν ένα από τα πιο κλασικά ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Το μαγικό με τα ποτήρια και τις μπάλες που μεταφέρονται με έναν «περίεργο τρόπο» από το ένα σημείο στο άλλο, από τη μία κούπα στην άλλη. Οι μπάλες εμφανίζονται και εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια των έκπληκτων θεατών.
 
Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με αυτή την ψευδαίσθηση ζήτησαν τη βοήθεια δύο ταχυδακτυλουργών των διάσημων μάγων Penn και Teller. Επτά εθελοντές παρακολούθησαν το μαγικό των δύο ταχυδακτυλουργών.
 
Στο μαγικό συνήθως οι σφαίρες έχουν έντονο χρώμα, ενώ τα ποτήρια είναι αδιαφανή. Ωστόσο οι Penn και Teller πραγματοποιήσαν το μαγικό αρχικά με αυτά τα δεδομένα και στη συνέχεια με διαφανή ποτήρια. (Δείτε το βίντεο)
 

Ads

«Το μαγικό συνεχίζει να πιάνει ακόμα και με τα διαφανή ποτήρια επειδή ακριβώς οι θεατές δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλες τις κινήσεις των ταχυδακτυλουργών», τονίζει ο Macknik.
 
«Βλέπω αυτό το κόλπο εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε ο Flip Phillips του Skidmore College της Νέας Υόρκης, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό είναι πως αν και το έχω δει τόσες φορές και σου λένε τι κάνουν, σου δείχνουν τι κάνουν, ακόμα είναι εντυπωσιακό πως δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την απάτη», προσθέτει.
 
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα ανέφεραν πως το κόλπο πραγματοποιείται με τη βοήθεια τεχνολογίας και κάποιων κουμπιών που πατώντας τα εξαφανίζονται οι μπάλες. Οι ερευνητές από την πλευρά τους μελέτησαν με τη βοήθεια καμερών τα μάτια των εθελοντών καταγράφοντας τα βλέμματά τους.
 
Για παράδειγμα παρατήρησαν πως αν και η πτώση μιας σφαίρας τραβούσε την προσοχή των θεατών, ωστόσο υπήρχαν κάποια άλλα σημεία κατά τη διάρκεια του κόλπου που κέντριζαν περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού. Για παράδειγμα το κοινό παραπλανήθηκε πιο εύκολα όταν ο ταχυδακτυλουργός προσπαθούσε να ρίξει μια μπάλα που είχε κολλήσει σε ένα ποτήρι.
 
Επιπλέον σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι ταχυδακτυλουργοί δεν φαίνεται να έχει καμία σημασία η προσπάθεια να χειραγωγήσεις το κοινό με γκριμάτσες και πρόσωπα. Από τα πειράματα φάνηκε πως οι εκφράσεις του προσώπου και άλλα τέτοια τεχνάσματα δεν είναι απαραίτητα για να πετύχει το κόλπο.
 
Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στο περιοδικό PeerJ.