H εταιρεία Tesla του Έλον Μασκ μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή της μεγαλύτερης μπαταρίας ιόντων λιθίου στον κόσμο μέσα σε 100 ημέρες και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις δοκιμές για να επιβεβαιώσει ότι τηρούνται οι απαραίτητοι κανονισμοί. Η σειρά των μπαταριών Tesla Powerpack είναι εγκαταστημένη στο αιολικό πάρκο της εταιρείας Neoen Hornsdale κοντά στο Jamestown της Νότιας Αυστραλίας. Η νέα μπαταρία θα παράγει αρκετή ενέργεια για την τροφοδοσία περίπου 30.000 κατοικιών. Παράλληλα, έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή εφεδρικές γεννήτριες με κινητήρα ντίζελ.

Ads

Ο Ελον Μασκ είχε κάνει μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας μετά από ένα σοβαρό blackout που υπέστη η περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η γιγαντιαία μπαταρία ήταν ένα από τα πολλά μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Jay Weatherill, περιφερειακός πρωθυπουργός/ κυβερνήτης της πολιτείας στο ενεργειακό σχέδιο ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων μετά το blackout και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με την ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου.

«Η μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου στον κόσμο θα αποτελέσει σημαντικό μέρος του ενεργειακού μας σχεδιασμού», δήλωσε ο κ. Weatherill. «Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Νότια Αυστραλία θα είναι πρωτοπόρος στην ανανεώσιμη ενέργεια».

Η μπαταρία των 100 μεγαβάτ εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ads

Πηγή: theverge