Περισσότερα κρούσματα τεσσάρων μορφών καρκίνου προκαλεί η παχυσαρκία στις μέρες σε σχέση με το κάπνισμα, σύμφωνα με μια φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Cancer Research UK ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του νεφρού, των ωοθηκών και του ήπατος είναι πιθανότερο να προκαλούνται από τα παραπανίσια κιλά και όχι από το κάπνισμα.

Η οργάνωση αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο εξαιτίας του βάρους τους και ότι οι παχύσαρκοι ξεπερνούν αριθμητικά τους καπνιστές σε αναλογία δύο προς έναν.

Ωστόσο, η οργάνωση κατηγορείται ότι χλευάζει τους παχύσαρκους με την νέα της εκστρατεία με αφίσες στους δρόμους που τονίζουν την σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο.

Ads

Και δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επικρίσεις γι αυτό. Τον Φεβρουάριο η Δανέζα κωμικός και ακτιβίστρια Σόφι Χάγκεν κατέφυγε στο Twitter για να επικρίνει την εκστρατεία.

Η Cancer Research UK λέει ότι στόχος της δεν είναι να κατηγορήσει όσους είναι παχύσαρκοι ούτε υπαινίσσεται ότι το κάπνισμα και η παχυσαρκία συγκρίνονται ως προς το μέγεθος του κινδύνου για καρκίνο. Και τα δύο αυξάνουν τον κίνδυνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία πρόκλησης καρκίνου που μπορεί να αποφευχθεί. Η παχυσαρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την οργάνωση. Όμως ενώ τα ποσοστά των καπνιστών μειώνονται, τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται και αυτό είναι ανησυχητικό, συμφωνούν οι ειδικοί του τομεά υγείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι. Στη χώρα υπάρχουν περίπου: 13,4 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες που δεν καπνίζουν, 6,3 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές που δεν είναι παχύσαρκοι και 1,5 εκατομμύριο παχύσαρκοι ενήλικες καπνιστές.

Ενώ η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στον καρκίνο είναι καλά τεκμηριωμένη, οι βιολογικοί μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από το φαινόμενο δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

Το πιο σοβαρό σενάριο όμως είναι το υπερβολικό λίπος να στέλνει σήματα στα κύτταρα, με τα οποία τους ζητάει να διαιρεθούν συχνότερα. Η κυτταρική διαίρεση (ή ανεξέλεγκτος κυτταρικός πολλαπλασιασμός) είναι ένας από τους δύο βασικούς τρόπους δημιουργίας καρκίνου.