Ενα ολόκληρο ηλιακό σύστημα με πλανήτες σαν αυτό στο οποίο ανήκει η Γη ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε η NASA.

Ads

Ειδικότερα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και μηχανικοί της Google ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το πρώτο μακρινό άστρο που έχει γύρω του οκτώ πλανήτες, όσους και το δικό μας ηλιακό σύστημα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εξωπλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από ένα άλλο άστρο πέρα από τον Ήλιο. Πρόκειται για το άστρο Κέπλερ-90, σε απόσταση 2.545 ετών φωτός στον αστερισμό του Δράκοντα, το οποίο είναι πιο καυτό και κατά 30% μεγαλύτερο από τον Ήλιο.

Οι αστρονόμοι γνώριζαν από το 2013 ότι το άστρο αυτό διέθετε επτά εξωπλανήτες, αλλά μόλις τώρα βρήκαν κι έναν όγδοο, τον Κέπλερ-90i, ο οποίος είναι ο μικρότερος από τους οκτώ πλανήτες. Εκτιμάται ότι είναι βραχώδης, ενώ το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο του) διαρκεί 14,4 γήινες μέρες Η επιφανειακή θερμοκρασία του ξεπερνά τους 420 βαθμούς Κελσίου. Την ανακάλυψη, που έγινε μετά από την ανάλυση από υπολογιστές των στοιχείων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ», πραγματοποίησε για πρώτη φορά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google, το οποίο εκπαιδεύθηκε να εντοπίζει εξωπλανήτες που έχουν περάσει απαρατήρητοι από τους αστρονόμους.

Μετά από τη νέα ανακάλυψη, το Κέπλερ-90 γίνεται το πρώτο άστρο που διαθέτει τόσους πλανήτες όσο το δικό μας ηλιακό σύστημα», δήλωσε ο μηχανικος λογισμικού της Google Κρίστοφερ Σάλιου. Το νέο πλανητικό σύστημα έχει ομοιότητες με το δικό μας, καθώς οι μικρότεροι πλανήτες του βρίσκονται κοντά στο άστρο τους, ενώ οι μεγαλύτεροι πιο μακριά από αυτό. Όμως το μακρινό αυτό σύστημα είναι πιο «συμπιεσμένο» σε σχέση με το δικό μας, καθώς ο πιο μακρινός πλανήτης του, ο Κέπλερ-90h, ένας αέριος γίγαντας σαν τον Δία, βρίσκεται από το άστρο του στην απόσταση που έχει η Γη από τον Ήλιο.