Την πρωτοβουλία της να κάνει πιο “ανθρώπινη” την τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε η Google. Η πρωτοβουλία, με το όνομα PAIR, έχει ως στόχο να εξελίξει περισσότερο τον τομέα, που ήδη χρησιμοποιείται εκτεταμμένα από πολλούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, όπως το Facebook. 

Ads

Η Google ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως κάλεσε σε συγκρότηση μιας ομάδας ερευνητών, που θα μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες του διαδικτύου αληλλεπιδρούν με λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αυτοματοποιημένη διδασκαλία. 

Οι ηγέτες του τεχνολογικού κλάδου έχουν διαπιστώσει πως πριν αναπτύξουν περισσότερο τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει πρώτα να βρουν περισσότερες εφαρμογές της. Η Google, όπως ανακοίνωσε, με αυτό το πρόγραμμα εστιάζει στον ανθρώπινο παράγοντα, ώστε να μην αναπτύσσουν εφαρμογές χωρίς σκοπό να υπηρετήσουν.

Η PAIR θα εξετάσει πως επαγγελματίες όπως γιατροί, σχεδιαστές, αγρότες και μουσικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα επιπλέον βοήθημα που θα ενισχύσει την παραγωγικότητά τους. 

Ads

Η πρωτοβουλία επίσης στοχεύει να βρει τον τρόπο που θα διασφαλίσει ότι οι μηχανές θα συνεχίσουν να “μαθαίνουν”, προκειμένου όλοι να επωφεληθούν από τις καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι μεγάλες εταιρείες για να το πετύχουν αυτό έχουν επιδοθεί στην πρόσληψη των κορυφαίων επιστημόνων του κλάδου, γεγονός που έχει οδηγήσει κάποιους θεωρητικούς να θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο εν τέλει οι εταιρείες θέλουν να μοιραστούν την παραγόμενη γνώση ή θα την κρατήσουν κρυφή για δικό τους κέρδος.