Η έκθεση της Ε.Ε. καθιστά σαφές ότι ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μιας «νέας βιομηχανικής» ρομποτικής επανάστασης και εξετάζει εάν θα προσδώσει στα ρομπότ νομική υπόσταση ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα».

Ads

Ένα σύνολο κανόνων για το πώς οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με τα ρομπότ και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ορίζεται σε νέα έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει την υιοθέτηση ολοκληρωμένων κανόνων για το πώς οι άνθρωποι θα χειρίζονται και θα αντιδρούν με παράγοντες της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα μελλοντικά ρομπότ.

Οι κανόνες «ορθής συμπεριφοράς» που παραθέτει η έκθεση παραπέμπουν στους περίφημους νόμους της ρομποτικής που είχε διατυπώσει ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ (1920 – 1992):

Ads

• Ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να βλάψει ή να τραυματίσει ένα ανθρώπινο ον ή λόγω αδράνειας να προκαλέσει κακό.

• Ένα ρομπότ θα πρέπει να υπακούει τις εντολές που δέχεται από ένα ανθρώπινο ον, εκτός εάν αυτές οι εντολές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο κανόνα.

• Ένα ρομπότ θα πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη εφ’ όσον αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τους δύο πρώτους κανόνες.

image

Εν τω μεταξύ, οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ρομπότ «χωρίς κίνδυνο ή φόβο για πρόκληση οποιασδήποτε σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης» και οι σχεδιαστές τους θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι καθένα από αυτά έχει διακόπτη απενεργοποίησης, ο οποίος θα επιτρέπει στον χρήστη να σταματά τη λειτουργία τους εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο

image

Στα ζητήματα που εγείρονται είναι όπως οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ που θα αφορούν στην ιδιωτική ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ιδιαίτερα στα ρομπότ που θα ασχολούνται με την φροντίδα των ανθρώπων) και τη σωματική ακεραιότητα, εάν το σύστημά τους πάθει οποιαδήποτε βλάβη ή δεχτεί επίθεση από χάκερς.

Η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει ακόμα ότι η έρευνα που αφορά στη ρομποτική θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να διεξάγεται προς όφελος της ευημερίας των ανθρώπων.

Εάν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, το κείμενο αυτή θα σταλεί στις κυβερνήσεις για περαιτέρω συζήτηση και τροπολογίες προτού προταθεί προς ψήφιση από την ΕΕ.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι υπάρχει η πιθανότητα μέσα σε διάστημα μόλις λίγων δεκαετιών, η Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη πνευματική ικανότητα.

Οι νόμοι θα πρέπει να απευθύνονται στους σχεδιαστές, τις κατασκευάστριες εταιρείες και τους φορείς εκμετάλλευσης των ρομπότ, δεδομένου ότι αυτοί (οι νόμοι) δεν θα είναι δυνατόν να «μεταφραστούν» στη γλώσσα μηχανής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ