Η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει στη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, ειδικά για νέους εργαζόμενους, στον τομέα των νέων τεχνολογιών, των ψηφιακών δεξιοτήτων και της πληροφορικής, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Ads

 

Η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ενδυνάμωση της αναιμικής ανάπτυξης των χωρών του αναπτυγμένου κόσμου. Οι εξελίξεις στην Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) δείχνουν το δρόμο προς την ψηφιακή ανάπτυξη. Η ψηφιοποίηση των οικονομιών, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου της ΤΠΕ προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία σε όρους, κυρίως, ενίσχυσης της παραγωγικότητας και συνεπώς της ανταγωνιστικότητας και αύξησης των ευκαιριών απασχόλησης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
 

Το 5G προ των πυλών
 

Η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν πλήθος νέων δυνατοτήτων με πολύ υψηλές ταχύτητες ροής δεδομένων.

Ads

image

Το 5G ήταν από τους πρωταγωνιστές του Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη, όπου μεγάλοι κατασκευαστές και δίκτυα παρουσίασαν σχετικές εφαρμογές.

Το όραμα της διασυνδεδεμένης κοινωνίας εξελίσσεται σε πραγματικότητα, όπως έγινε κατανοητό στη Βαρκελώνη, με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), τα Βίντεο και την Εικονική Πραγματικότητα να αποτελούν τους μοχλούς ανάπτυξης της κινητής παγκοσμίως.

Μαζί και με τη διασύνδεση ολοένα και περισσότερων συσκευών και τον έλεγχο να πραγματοποιείται από το κινητό τηλέφωνο, η ταχύτερη ολοκλήρωση των δικτύων 5ης γενιάς είναι απαραίτητη, ώστε να υποστηριχθούν οι νέες καινοτομίες το ταχύτερο δυνατό.
 

Η τεχνοφοβία κάνει θραύση στην Ελλάδα
 

Στην Ελλάδα, όμως, των Βαλκανίων οι συνεχείς επενδύσεις των εταιρειών κινητής επικοινωνίας σε νέα ταχύτερα δίκτυα σκοντάφτουν αφενός στη γραφειοκρατία και τις αργές ταχύτητες διεκπεραίωσης των εκκρεμοτήτων του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στη διάχυτη τεχνοφοβία που πάει χέρι χέρι με την τρομολαγνεία.

Η τεχνοφοβία των Ελλήνων έχει αποτυπωθεί και στην πρόσφατη έρευνα της VPRC για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, σε 2.741 ενήλικα άτομα, τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν έντονη τεχνοφοβία.
 

Επιτήδειοι που επιθυμούν το δικό τους δεκαπεντάλεπτο δημοσιότητας ή και το εύκολο κέρδος, αλλά και πολιτευτές που αναζητούν ψήφους επενδύουν στον έμφυτο φόβο που τρέφεται από την άγνοια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τεχνολογική άγνοια αποτελεί εύφορο πεδίο με τους επιτήδειους να αναμοχλεύουν συχνά πυκνά υποβόσκουσες ανησυχίες, όπως π.χ. κατοίκων για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή παραπληροφορημένων ανθρώπων για τις υπερδυνάμεις των κινητών που δήθεν καταφέρνουν να ψήνουν ποπ-κορν και να φτιάχνουν αβγά μελάτα.
 

Οι άνθρωποι ευκολότερα φοβούνται αυτό που δεν γνωρίζουν και είναι εύκολο να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης από τους επιτήδειους που επενδύουν στο στήσιμο ολόκληρου εμπορίου ειδών δήθεν προστασίας από την ακτινοβολία. Αυτοσχέδιες πατέντες, κράνη αλουμινίου, ολόσωμες ασημί φόρμες, ειδικές θήκες αλουμινόχαρτου για κινητά κ.α. παράξενες δημιουργίες αναζητούν αγοραστές στοιχηματίζοντας σε συναισθηματικούς παράγοντες και στην άγνοια των επιστημονικών δεδομένων από τον κόσμο.
 

Οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην εύχρηστη σελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, καθώς ως αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, παρέχει όλες τι απαραίτητες πληροφορίες για να λύσουν τις σχετικές απορίες τους, αποκτώντας γνώση χρήσιμων επιστημονικών δεδομένων.