Τα ξημερώματα βάλαμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω. Στις 04:00 π.μ. το ρολόι έδειξε 03:00 π.μ.

Ads

H αλλαγή της ώρας «σφραγίζει» και το πέρασμα στην χειμερινή περίοδο. Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2017, οπότε και θα αλλάξει σε θερινή, την Κυριακή στις 26/3.

Γιατί αλλάζουμε όμως την ώρα;

Την πρώτη εισήγηση για την θεσμοθέτηση της πλασματικής Θερινής Ώρας έκανε ένας Λονδρέζος βιομήχανος, ο Γουϊλιαμ Γουϊλετ, το 1907 και οδήγησε το Αγγλικό Κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης του το 1909. Σκοπός ήταν το να εξοικονομείται ενέργεια στη βιομηχανία, αφού έχοντας περισσότερο φυσικό φως θα μπορούμε να σπαταλάμε λιγότερους πόρους. Τελικά η Θερινή Ώρα εφαρμόστηκε στην Αγγλία το 1916, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Γουϊλετ.

Ads

Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με την προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μίας ώρας τον χειμώνα με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας.

Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της.

Έτσι κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ημέρα δεν έχει διάρκεια 24 ωρών αλλά μόνο 23 ώρες, και την ώρα που θα «χάνουμε» την προσθέτουμε στην τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οπότε η ημέρα εκείνη έχει διάρκεια 25 ωρών.

Κι έτσι επιστρέφουμε στην χειμερινή ώρα που είναι και η «πραγματική».