«Όσο πιο πρόσφατα έχεις γεννηθεί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσεις παχυσαρκία». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έρευνα ομάδας γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά το «γονίδιο της παχυσαρκίας».

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP),  πριν από το 1942, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ως προς την εκδήλωση παχυσαρκίας δεν ήταν το ίδιο σημαντικοί όσο κατά τα τελευταία χρόνια, οπότε και εκτιμάται πως η επίδρασή τους είναι πλέον ισχυρή.

image

Οι επιστήμονες, μελετώντας ενδελεχώς το γονίδιο FTO, μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την παχυσαρκία, σε συνδυασμό με το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), παρουσίασαν μια νέα παράμετρο, η οποία ερευνά τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της πάθησης, μεταξύ των οποίων είναι και η χρονιά της γέννησης.

Ads

«Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τους συμμετέχοντες στην Έρευνας Καρδιάς του Φράμινγκχαμ, ανακαλύψαμε ότι ο συσχετισμός αναμέσα στο πλέον γνωστό γονίδιο της παχυσαρκίας και το Δείκτη Μάζα Σώματος αυξήθηκε σημαντικά καθώς αυξανόταν και η χρονολογία γέννησης των συμμετεχόντων», δήλωσε ο δρ. Τζέιμς Νιλς Ρόζενκουιστ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επικεφαλής της έρευνας.

«Τα αποτελέσματα αυτά – μοναδικά στο είδος τους από όσο γνωρίζουμε – δείχνουν ότι αυτός αλλά ενδεχομένως και άλλοι συσχετισμοί μεταξύ παραλλαγών του γονιδίου και φυσικών γνωρισμάτων μπορεί να εξαρτώνται σημαντικά από το πότε τα άτομα έχουν γεννηθεί, ακόμη και για εκείνους που γεννήθηκαν στις ίδιες οικογένειες», πρόσθεσε ο δρ. Ρόζενκουιστ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από συμμετέχοντες στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Καρδιάς Φράμινγκχαμ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 1971 έως το 2008, με τις ηλικίες των εξεταζόμενων ανθρώπων να κυμαίνονται από 27 έως 63 ετών, κατά την έναρξη της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της 37ετούς μακράς ερευνητικής διαδικασίας, ο Δείκτης Μάζας Σώματος κάθε εξεταζόμενου μετρήθηκε συνολικά οκτώ φορές. Από τις μετρήσεις προέκυψε ότι τα γονίδια FTO που είχαν κληρονομήσει, όταν γεννήθηκαν, έδειξαν ότι συγκεκριμένος συσχετισμός ανάμεσα στους δύο ενδείκτες παχυσαρχίας μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο μετά το 1942.

«Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο εξέλιξης των γονιδίων. Το γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να φανεί ακόμη και μεταξύ των απογόνων μας που γεννήθηκαν σε διαφορετικές χρονολογίες, υπονοεί ότι οι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες πως οι τάσεις στην παραγωγή τροφίμων και την εργασιακή δραστηριότητα ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στα γενετικά χαρακτηριστικά», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο επικεφαλής των ερευνών.

Ωστόσο, η έρευνα, δεν ονομάτισε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους παχυσαρκίας, αν και υπογραμμίζεται η συμβολή των συνεπειών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως, για παράδειγμα, η εξάρτηση από την τεχνολογία και τις τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, που συντηρήθηκαν από την έλλειψη χειρονακτικής εργασίας.