Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πια πίσω μας, αλλά θα συνεχίζουν να μας κάνουν καλό για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα.

Ads

Σύμφωνα με νέα ιατρική μελέτη οι διακοπές φορτίζουν τις μπαταρίες μας όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά, καθώς ενεργοποιούν τα γονίδια μας με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειώνεται το στρες, αλλά και να βελτιώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η θετική αυτή επίδραση των διακοπών μπορεί να διαρκέσει επί ένα μήνα ή και πολύ περισσότερο, ακόμη και έως δέκα μήνες, αν κανείς στη διάρκεια των διακοπών του έκανε επίσης διαλογισμό ή γιόγκα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Έρικ Σαντ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Translational Psychiatry», μελέτησαν 94 υγιείς γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών που αποσύρθηκαν για μια εβδομάδα σε κατάλυμα της Καλιφόρνια, όπου απλώς χαλάρωναν ή έκαναν διαλογισμό και γιόγκα.

Ads

Οι επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα αίματος και έκαναν γενετικές αναλύσεις για τη δραστηριότητα 20.000 γονιδίων πριν και μετά τις διακοπές, βάσει των οποίων κατέληξαν και στα παραπάνω συμπεράσματα.