Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την εισβολή νέων «άγνωστων» ειδών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα. 

Ads

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και σημειώνουν ότι ο ταχέως μεταβαλλόμενος κόσμος, μας φέρνει νέους τύπους χωροκατακτητικών ειδών που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές και να καταλήξουν ακόμη και στη δημιουργία νέων ασθενειών καταστροφικών τόσο για τα ζώα, όσο και για τα φυτά. 

«Η ερευνά μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές, η νέα βιοτεχνολογία ακόμη και η πολιτική αστάθεια είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε νέες εισβολές για τις οποίες όλοι θα πρέπει να ανησυχούμε», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άλντριτζ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος φιλοξένησε μια συνάντηση 17 ερευνητών από τέσσερις ηπείρους για να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης αυτού του επερχόμενου κινδύνου. 

Πολλά επεμβατικά είδη έχουν ήδη προκαλέσει καταστροφές σε ορισμένες περιοχές. Όπως για παράδειγμα ένα γιαπωνέζικο διεισδυτικό ζιζάνιο που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα κτίρια ή τα ανατολικοευρωπαϊκά μύδια – ζέβρες που φράζουν τους σωλήνες πόσιμου νερού. 

Ads

Τώρα οι επιστήμονες φοβούνται ότι, μεταξύ άλλων εισβολών, βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και άλλες μορφές ζωής θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε καινούργιες περιοχές ή να προσκολληθούν σε νέους ξενιστές. Κάνοντας κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να μεταλλαχτούν από αβλαβείς, σε επικίνδυνους και να φέρουν νέους κινδύνους.  

Αυτό συμβαίνει ήδη σε ορισμένα ζωικά είδη – υπάρχει για παράδειγμα ένας μύκητας που σκοτώνει τις σαλαμάνδρες της Ευρώπης, ενώ έχει εμφανιστεί και μια ασθένεια που πλήττει τους αστερίες. Πρόκειται μάλιστα για τη χειρότερη επιδημία κατά άγριας ζωής που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα παραπάνω είναι τόσο επικίνδυνα, διότι τα ζώα και τα φυτά δεν έχουν εκτεθεί ποτέ πριν σε τέτοιες απειλές και δεν έχουν αναπτύξει τρόπους για να τις καταπολεμήσουν. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς οι γεωργικές πρακτικές αλλάζουν. Οι αγρότες θα μπορούσαν να καταλήξουν να εισάγουν σκόπιμα χωροκατακτητικά είδη που στη συνέχεια θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές. 

Όπως αναφέρει ο Indepedent, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η άρνηση ότι τα χωροκατακτητικά είδη μπορούν να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης προβλήματα και η υποβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζουν τέτοιες αλλαγές.