Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρήκαν τον τρόπο να απενεργοποιήσουν την υπερευαισθησία του οργανισμού σε αλλεργιογόνους παράγονες, όπως τα φυστίκια, τα θαλασσινά ή άλλες τροφές. Μάλιστα, εκτιμούν πως τα ευρήματά τους μπορεί να αποτελούν και τη λύση για το άσθμα

Ads

Oι Αυστραλοί ερευνητές δήλωσαν, δε, ότι πέτυχαν πλήρη “απενεργοποίηση” των αλλεργιών σε ποντίκια. Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι υπερευαίσθητο σε παράγοντες που συνήθως είναι ακίνδυνοι. Οι ερευνητές μετέβαλλαν γεννετικά χαρακτηριστικά των ποντικών, που ήταν αλλεργική στις προτεΐνες των αυγών. “Αυτό που κάναμε ήταν να χτυπήσουμε την ασθένεια που υπάρχει σε ύπνωση και προκαλεί την αλλεργία”, εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Ρέι Στεπτόου, του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, στην δημοσίευση. Συγκεκριμένα, εισήγαγαν ένα γονίδιο στα κύτταρα του αίματός τους, και κατόπιν “επέστρεψαν” το αίμα στον μυελό των οστών τους για να πολλαπλασιαστεί και να μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Οι αλλεργιολόγοι, όμως, είναι δύσπιστοι. Παρότι σχολίασαν πως η μέθοδος είναι όντως επαναστατική, διέκριναν μια υπερβολική αισιοδοξία στους ερευνητές, ενώ τόνισαν πως το άσθμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά αυτόν τον τρόπο, αφού προκαλείται από έναν τελείως διαφορετικό μηχανισμό από εκείνον που προκαλεί τις τροφικές αλλεργίες. Κατόπιν σημειώνουν ότι και στο παρελθόν έχει επιτευχθεί αυτό σε πειραματόζωα χωρίς όμως να βρεθεί μια αποτελεσματική φόρμουλα για ανθρώπους, καθώς τα δυο ανοσοποιητικά συστήματα λειτουργούν διαφορετικά.