Γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν έναν 35 χρόνο ασθενή που βρισκόταν σε κώμα για 15 χρόνια στη Γαλλία. Ο ασθενής είχε βρεθεί σε κατάσταση φυτού εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος και κατάφεραν να αποκαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό την συνειδητότητα του, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Ads

Ειδικότερα, η ομάδα Γάλλων νευροχειρουργών τα κατάφερε εμφυτεύοντας στον θώρακά του έναν νευροδιεγέρτη, βοηθώντας τον να αποκτήσει και πάλι, επαφή με το περιβάλλον. Σημειώνεται πως η διαδικασία ονομάζεται διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου και χρησιμοποιείται ήδη για άτομα με επιληψία και κατάθλιψη.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα που ανοίγει νέους δρόμους της ιατρικής, καθώς μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι αν κάποιος παραμένει σε αυτό το στάδιο για πάνω από 12 μήνες, η κατάσταση του θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Μέσα σε ένα μήνα, ο ασθενής κατάφερε  να απαντήσει σε απλές οδηγίες, γυρίζοντας το κεφάλι του και ακολουθώντας ένα αντικείμενο με τα μάτια του. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αποτελέσματα είναι πολύ αισιόδοξα, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν και σε άλλους ασθενείς για να μιλήσουμε για επιτυχία.

Ads

«Μετά από έναν μήνα διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου, η προσοχή του ασθενή, οι κινήσεις και η εγκεφαλική δραστηριότητα του βελτιώθηκαν σημαντικά. Ο νεαρός άνδρας από την κωματώδη κατάσταση στην οποία βρισκόταν πέρασε ουσιαστικά σε μια ‘ελάχιστα ενσυνείδητη’ κατάσταση», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Αντζελα Σιριγκου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωσιακών Επιστημών στη Λυόν.

Το πνευμονικό νεύρο συνδέει τον εγκέφαλο σε πολλά μέρη του σώματος και βοηθάει στον έλεγχο των αυτόματων ή υποσυνείδητων λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης και της εγρήγορσης. Μετά τη νευροδιέγερση ο ασθενής μπορούσε να διατηρήσει την προσοχή του και για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια μπορούσε να μείνει ξύπνιος ενώ του διάβαζαν ένα κείμενο ή να αντιδρά με έκπληξη όταν εμφανιζόταν ξαφνικά κάποιος κοντά στο κρεβάτι του.

Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση, με τον καιρό άρχισε να είναι φανερή η βελτίωση του εγκεφάλου και να ανταποκρίνεται σε κάποιες “απειλές”. Για παράδειγμα, όταν το κεφάλι του γιατρού πλησίασε ξαφνικά στο πρόσωπο του ασθενούς, αυτός αντιδρούσε με έκπληξη, ανοίγοντας τα μάτια του διάπλατα. «Όλα αυτά δείχνουν ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου και η αποκατάσταση του είναι εφικτά, ακόμα και όταν έχει χαθεί κάθε ελπίδα», υπογραμμίζει η Δρ Σιριγκου.

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ως θεραπεία της επιληψιας και της κατάθλιψης γι’ αυτό και αποφάσισαν οι γάλλοι γιατροί να την δοκιμάσουν στον συγκεκριμένο ασθενή. Επέλεξαν τον 35χρονο καθώς βρισκόταν στην χειρότερη δυνατή κατάσταση, αφού επί 15 χρόνια παράμενε «φυτό» χωρίς ενδείξεις κινητικότητας και ελπίδες για βελτίωση.

Κατάσταση «φυτού»

-Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση «φυτού» είναι ξύπνιο χωρίς όμως σημάδια αντίληψης και συνειδητότητας. Μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους, να ξυπνήσουν και να κοιμηθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και να έχουν βασικά αντανακλαστικά. Μπορούν επίσης να ρυθμίζουν τον καρδιακό παλμό τους και να αναπνέουν χωρίς βοήθεια

-Ωστόσο ένα άτομο σε αυτή την κατάσταση, δεν δείχνει να ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα, όπως η παρακολούθηση ενός αντικειμένου με τα μάτια του ή στα λόγια κάποιου άλλου. Επίσης, δείχνει σαν να μην έχει καθόλου συναισθήματα.

-Όταν λέμε ότι κάποιος είναι «φυτό», σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν περάσει περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Οι ασθενείς συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς άγνοιας τόσο του εαυτού τους όσο και του περιβάλλοντός τους.

-Μια μόνιμη κατάσταση «φυτού» μπορεί να προκληθεί από κάποια εγκεφαλική βλάβη, όπως ένα χτύπημα στο κεφάλι αλλά και από άλλους λόγους. Η ανάκτηση είναι εξαιρετικά απίθανη, αλλά όχι αδύνατη.