Μετά τις υπηρεσίες ασφαλείας ήρθε η σειρά των επιστημόνων να στρατευτούν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όπλο τους οι γνώσεις τους και πιο συγκεκριμένα ένας αλγόριθμος  που ανέπτυξαν κι έχει τη δυνατότητα να διαβάζει τις συμπεριφορές των υποστηρικτών της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο διαδίκτυο.

Ads

Πίσω από τη μελέτη βρίσκεται μία ομάδα Αμερικανών μαθηματικών, προγραμματιστών αλλά και κοινωνικών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους  στον διαδικτυακό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Με βάση κάποιες μαθηματικές εξισώσεις ο αλγόριθμος  κάνει εκτιμήσεις για πιθανές νέες επιθέσεις στο μέλλον, ακόμη κι αν οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν πληροφορίες για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Όπως αναφέρει η ομάδα στη δημοσίευση που έκανε στην έγκριτο επιστημονικό περιοδικό  Science, για να καταλήξει στον συγκεκριμένο αλγόριθμο μελέτησε 196 διαδικτυακές «κοινότητες» φιλικές στο Ισλαμικό Κράτος, με πάνω από 108.000 μέλη συνολικά.

Μια πρώτη διαπίστωση έχει να κάνει με τη ρευστότητα των ομάδων υποστήριξης, οι οποίες -υπό την πίεση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών- συνεχώς διαλύονται και συστήνονται ξανά με νέα ονόματα, αλλά σε μεγάλο βαθμό με τα ίδια μέλη.

Ads

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν έδειξαν ότι οι online τζιχαντιστικές ομάδες έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Από ελάχιστες μέρες ως 5 μήνες το πολύ.

Αυτό που εξέπληξε δε τους ερευνητές είναι η μεγάλη συμμετοχή γυναικών σε αυτές. Περίπου το 40% των μελών είναι γυναίκες, με τους κοινωνικούς επιστήμονες να εκτιμούν ότι αυτές παίζουν κομβικό ρόλο στη διάχυση πληροφοριών ή προπαγανδιστικών βίντεο και στη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των ισλαμιστών τρομοκρατών.

Το μοντέλο των επιστημόνων δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι Αρχές, τόσο δυσκολότερα αναπτύσσονται μεγάλες ομάδες φιλικές στο Ισλαμικό Κράτος. Αν όμως τα αντίμετρα είναι ανεπαρκή, τότε υπάρχει κίνδυνος η υποστήριξη στο εξτρεμιστικό αυτό μόρφωμα να εξελιχθεί σε μια μεγάλη υπερ-κοινότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που τα μέλη των ομάδων υποστήριξης του Ισλαμικού Κράτους συχνά δεν γνωρίζονται μεταξύ τους προσωπικά, έχουν μεγάλη ικανότητα να συντονίζουν και να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, καθώς επίσης να διευρύνουν την επιρροή τους σε άτομα χωρίς καμία προϊστορία εξτρεμισμού.

«Μοιάζει με αυτό που γίνεται στα κοπάδια των ψαριών, τα οποία ενώνονται και σκορπίζουν όταν εμφανισθεί ένας θηρευτής, αλλά μετά ξαναενώνονται. Όχι όμως στο ίδιο σημείο όπου εμφανίσθηκε ο θηρευτής, αλλά σε διαφορετικά σημεία. Μόνο που αντί για τη θάλασσα, αυτό συμβαίνει στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Τζόνσον, ο οποίος είναι ειδικός στην μελέτη του φαινομένου της πολυπλοκότητας στη φύση και στην κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι ακόμη κι ένας «μοναχικός λύκος» θα είναι μοναχικός μόνο για ένα διάστημα, καθώς κάποια στιγμή θα ενταχθεί σε κάποια συνήθως μικρή διαδικτυακή ομάδα ισλαμιστών.

Οι ερευνητές έχουν ήδη μοιρασθεί τις τεχνικές τους με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παραμένει όμως άγνωστο σε ποιό βαθμό οι τελευταίες τις αξιοποιούν.