Ένα τροπικό δάσος, το οποίο θάφτηκε κάτω από την τέφρα πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, μετά από μία ηφαιστειακή έκρηξη, ανακάλυψαν ερευνητές στη Βόρεια Κίνα. 

Ads

 
Το τροπικό δάσος βρισκόταν στην περιφέρεια Γούντα στην ενδοχώρα της Μογγολίας και βρέθηκε ένα μέτρο κάτω από την τέφρα.
 
Οι ερευνητές από Κίνα και ΗΠΑ, που το χαρακτηρίζουν «κινεζική Πομπηία», κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα του, παρουσιάζοντας μία έκταση χιλίων περίπου τετραγωνικών μέτρων του δάσους. .
 
Οι εκρήξεις του ηφαιστείου σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής Hermann Pfefferkorn, καθηγητής Παλαιοβοτανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια,, διήρκησαν μόνο  λίγες ημέρες με αποτέλεσμα ορισμένα φυτά να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Μάλιστα η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε έξι ομάδες φυτών, από κοντές φτέρες μέχρι και εξαφανισμένα σήμερα δέντρα (Sigillaria, Cordaites) που είχαν ύψος 25 μέτρα.

image

 «Το δάσος είναι διατηρημένο εξαιρετικά. Εντοπίζουμε το κλαδί ενός δέντρου πάνω στο οποίο υπάρχουν ακόμη τα φύλλα του, μετά εντοπίζουμε το επόμενο κλαδί του ίδιου δέντρου, μετά το επόμενο και στο τέλος βρίσκουμε τον κορμό του. Είναι πραγματικά εκπληκτικό» αναφέρει ο Hermann Pfefferkorn.

Ads

«Η ανακάλυψή μας είναι ένα είδος χρονοκάψουλας. Oπως η Πομπηία προσέφερε στοιχεία για τον ρωμαϊκό πολιτισμό χωρίς όμως να προσφέρει ιστορικά δεδομένα, το ίδιο συμβαίνει και με το απολιθωμένο δάσος. Μας δίνει στοιχεία να μελετήσουμε καλύτερα τι συνέβη πριν και μετά την καταστροφή του. Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για ανάλογα μελλοντικά ευρήματα» υποστηρίζει ο Pfefferkorn.
 
Για την απεικόνιση του δάσους η επιστημονική ομάδα συνεργάστηκε  με τον ζωγράφο Ren Yugao και δημοσίευσε την έρευνά της στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».