Εδώ και περίπου είκοσι ημέρες τέσσερις κορυφαίοι παίκτες του πόκερ στον κόσμο αντιμετωπίζουν ένα ρομπότ, στο καζίνο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, με στόχο να διερευνηθεί αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κερδίσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ads

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, και ενώ το τουρνουά οδεύει προς ολοκλήρωση, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Libratus έχει συντρίψει τους ανθρώπους.

Το Libratus έχει κερδίσει έως τώρα μάρκες περίπου 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον, στις λίγες ημέρες που απομένουν, οι  Ντονγκ Κιμ, Τζέισον Λες, Τζίμι Τσου και Ντάνιελ ΜακΚόλεϊ θα χρειαστούν ένα θαύμα για να ανατρέψουν την κατάσταση.

Το Libratus αναπτύχθηκε στο τμήμα υπολογιστών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (CMU). Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το πρόγραμμα θα μπορούσε να προσαρμοστεί και για χρήση στην ιατρική, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στις επιχειρήσεις ακόμη και στον στρατό. Οι επιστήμονες του CMU ευελπιστούν ότι κερδίζοντας θα έχουν δημιουργήσει ένα νέο σημείο αναφοράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Δεν μάθαμε στο Libratus πώς να παίζει πόκερ. Του δώσαμε τους κανόνες και του είπαμε να μάθει να παίζει μόνο του», δήλωσε ο Μπράουν. Ακριβώς αυτό το στοιχείο, δηλαδή ο γενικότερος προγραμματισμός του συστήματος, είναι που κάνει τους ειδικούς να ελπίζουν πως θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στο μέλλον τον Libratus σε περισσότερες εφαρμογές και επιστήμες, ανάλογα με την αποστολή που θα καλείται να φέρει εις πέρας κάθε φορά.

Ads

«Η πρόκληση αυτή είναι τόσο μεγάλη και περίπλοκη, που ήταν αδύνατο μέχρι πρότινος για τους επιστήμονες να σημειώσουν επιτυχία», δήλωσε ο καθηγητής Τουόμας Σάντχολμ του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, ο οποίος μαζί με τον φοιτητή του, Νόαμ Μπράουν, ανέπτυξαν το Libratus.

Στο βίντεο που ακολουθεί οι δημιουργοί του Libratus εξηγούν γιατί επέλεξαν το πόκερ ως «πεδίο μάχης»…