Τέσσερις φοιτητές, από το κολέγιο αρρένων, North Carolina State University, δημιούργησαν ένα νέο είδος μανό κατά του βιασμού. Οι Ankesh Madan, Stephen Gray, Tyler Confrey-Maloney και Tasso Von Windheim, δημιούργησαν ένα βερνίκι νυχιών, το οποίο ονόμασαν Undercover Colors.  Το μανό αυτό, αλλάζει χρώμα όταν έρθει σε επαφή με τα λεγόμενα «ναρκωτικά βιασμού» όπως το GHB και το Rohypnol. Της Μαρίας Αγγελοπούλου.

Ads

Ο στόχος του Undercover Colors, είναι «να δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες να προστατεύσουν τους εαυτούς τους» από τις σεξουαλικής επιθέσεις, δήλωσαν στην προσωπική τους σελίδα στο Facebook. «Με αυτό το βερνίκι νυχιών κάθε γυναίκα θα μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια απλά ανακατεύοντας το ποτό της με το δάχτυλό της» δήλωσαν, «αν το βερνίκι αλλάξει χρώμα, τότε θα ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά»

Τα Undercover Colors αρχικά γνώρισαν μεγάλη απήχηση στο κοινό με χιλιάδες «Like» και «Share» σε Facebook και Twitter. Ο Adam Clark αναφέρει μεταξύ άλλων στον τεχνολογικό ιστότοπο Gizmodo, «Υπάρχουν ήδη συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν τα χάπια του βιασμού. Αλλά δεν είναι εύχρηστο για μια γυναίκα να κουβαλά μαζί της αυτά τα μηχανήματα σε μια βραδινή έξοδο».

«Χαίρομαι που οι άνδρες ψάχνουν τρόπους ώστε να μειωθούν οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά των γυναικών, αλλά το να βάζεις μια γυναίκα να ανακαλύψει ‘διακριτικά’ αν θα πέσει θύμα, ξεφεύγει από τον στόχο» αναφέρει η Jessica Valenti στην εφημερίδα Guardian. «Θα πρέπει όχι μόνο ατομικά η κάθε γυναίκα να ξεφύγει από έναν παρά λίγο βιασμό, αλλά να βρούμε τρόπους ώστε να τον σταματήσουμε οριστικά».  Στο ίδιο μήκος και το σχόλιο της Irene Ryan, η οποία γράφοντας στον γυναικείο ιστότοπο Jezebel, αναφέρει: «Η εκπαίδευση γύρω από την σεξουαλική επίθεση, θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο ωφέλιμη, από ένα μανό που αλλάζει χρώμα»

Ads