Το εμβόλιο της Johnson & Jonson κατά της Covid-19 είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με το αρχικό πανδημικό στέλεχος, δείχνει νέα εργαστηριακή μελέτη.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που αναπαράγει το in.gr, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως όσοι έλαβαν το εμβόλιο της J&J ίσως χρειαστούν δεύτερη δόση, εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Θεωρούν μάλιστα ότι ως δεύτερη δόση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια mRNA της Pfizer ή της Moderna.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα συμπεράσματα της μελέτης βρίσκονται σε διαφωνία με έρευνα που παρουσίασε η ίδια η Johnson & Johnson αυτό τον μήνα, μελέτες που έδειχναν ότι η προστασία που προσφέρει το μονοδοσικό εμβόλιο έναντι του Δέλτα παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα ακόμα και οκτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η νέα μελέτη δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Ωστόσο τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες έρευνες που έδειχναν ότι μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα με το εμβόλιο της J&J, προσφέρει αποτελεσματικότητα μόνο κατά 33% έναντι του άκρως μεταδοτικού Δέλτα.

Ads