Μία νέα μέθοδο διάγνωσης προσεισμών και και κατ’ επέκταση πρόβλεψης κύριων σεισμών παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, στο Σαν Φρανσίσκο, η επιστημονική ομάδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου, Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Ads

Πρόκειται για μία καινοτόμα μέθοδο αξιολόγησης σεισμικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο, με τη χρήση ενός αλγορίθμου που αποκαλείται «FORMA».  Η εν λόγω μέθοδος δοκιμάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, ώστε να μελετηθούν μικροί σεισμοί, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν με τη χρήση του αλγορίθμου ως προσεισμοί, ενώ έγινε και πρόβλεψη πως θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός. Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε ένα μήνα αργότερα, όταν καταγράφηκε σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στη Μεσσηνία.

Όπως σημειώνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες αναγνώριζαν τη φύση και τις ιδιότητες ενός σεισμού δύο ημέρες μετά σεισμική δραστηριότητα. Με τη νέα μέθοδο επισημαίνει πως αυτό μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο, αρκεί να υπάρχει οργανωμένο σεισμογραφικό δίκτυο στην περιοχή.