Ένα κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο ανίχνευσε σήμα από το Διάστημα, για το οποίο ειδικοί αναφέρουν πως «πιθανώς πρόκειται για το τεχνολογικό ίχνος κάποιου εξωγήινου πολιτισμού».

Ads

Το συγκεκριμένο μηχάνημα μέσω του οποίου οι Κινέζοι έπιασαν το σήμα λέγεται FAST (Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope) και θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Αυτό το θηριώδες τηλεσκόπιο, που βρίσκεται στο αστεροσκοπείο στο Γκουιτζού, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας, καταλαμβάνοντας την έκταση 40 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Στις εργασίες που έχουν αναλάβει οι επιστήμονες του συγκεκριμένου αστεροσκοπείου περιλαμβάνεται και η «αναζήτηση εξωγήινης ζωής». Το FAST είναι ενεργό από το 2016 και ήδη έχει καταγράψει δύο σήματα «βραχέων και επαναλαμβανόμενων ραδιοφωνικών μηνυμάτων που εκτιμάται ότι προέρχονται από πηγή απέχουσα τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη».

Ads

Επίσης, νωρίτερα φέτος, καταγράφηκε άλλο ένα τέτοιο σήμα και οι Κινέζοι προβληματίστηκαν: «Εξωγήινα ίχνη ή μήπως παρεμβολές; Πρέπει να διερευνήσουμε ακόμη περισσότερο. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος» είπε ο υπεύθυνος λειτουργίας του FAST καθηγητής, o Ζανγκ Τονγκτζί.