Μια πειραματική εφαρμογή για τα smartphone θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις αλλαγές στα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον κατά τη διάρκεια της ημέρας, στέλνοντας δεδομένα στους γιατρούς για να τους βοηθήσει να θεραπεύσουν τους ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές των Η.Π.Α.

Ads

«Όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον έχει διακυμάνσεις στη συμπτωματολογία γεγονός που επηρεάζει και τη θεραπεία. Τώρα μπορούμε να μετρήσουμε κατ’ οίκον αυτές τις διακυμάνσεις όπως κάνουμε και στην κλινική», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Suchi Saria του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την Saria και τους συνεργάτες της απαρτίζεται από πέντε τεστ που αξιολογούν την ομιλία, την ισορροπία, τον χρόνο αντίδρασης, το χτύπημα των δαχτύλων και το βάδισμα, σύμφωνα με το Reuters. Από αυτά παράγεται το σκορ κίνησης της νόσου Πάρκινσον μέσω του οποίου οι γιατροί αξιολογούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και στη συνέχεια προσαρμόζουν τη φαρμακευτική αγωγή, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Neurology.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκαμψία του σώματος, αργή κίνηση και δυσκολία στο περπάτημα.

Ads

«Αυτή η νέα εξέλιξη είναι πολύ σημαντική. Οι ασθενείς ήθελαν πολύ να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο», αναφέρει η Saria.

Για να δοκιμάσουν το σύστημα βαθμολόγησης, οι ερευνητές έκαναν τεστ σε 129 ασθενείς οι οποίοι ολοκλήρωσαν περισσότερες από 6.000 αξιολογήσεις. Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν το app τόσο πριν όσο και μετά την χρήση της ημερήσιας δόσης ντοπαμίνης, ενώ παράλληλα αξιολογούνταν και στο ιατρείο από τον θεράποντα ιατρό τους.

Τα συμπτώματα ποίκιλαν κατά μέσο όρο 14 μονάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα στοιχεία αυτά βοηθούσαν τους γιατρούς να καταλάβουν τις υφέσεις και εξάρσεις των ασθενών με νόσο Πάρκινσον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του σκορ του app και των μετρήσεων στο ιατρείο. Κατά μέσο όρο το σκορ της εφαρμογής μειωνόταν περισσότερο απ’ ότι η αξιολόγηση στο ιατρείο όταν είχε λάβει ο ασθενής ντοπαμίνη. Αυτό ενδεχομένως να αναδεικνύει την ευαισθησία και ακρίβεια στην μέτρηση των συμπτωμάτων σε πραγματικό χρόνο.

«Τα δεδομένα από το τηλέφωνο ταιριάζουν με τα πορίσματα που βρήκαμε στο νοσοκομείο. Η νέα εφαρμογή μας δίνει την αίσθηση κίνησης των ασθενών που μας βοηθούν για την κατανόηση των συμπτωμάτων τους», δήλωσε η Saria.