Η κατασκευάστρια εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο απενεργοποίησης του ρομπότ IR77, αφού το παγκοσμίως -πλέον- διάσημο ρομπότ δραπέτευσε κατά την περίοδο των δοκιμών τον Ιούνιο προκαλώντας, εκτός των άλλων και κυκλοφοριακό χάος.

Ads

Οι φαν του ρομπότ είναι θορυβημένοι, υποστηρίζοντας ότι  η σκέψη για απενεργοποίηση ισούται με τον θάνατο ενός ζωντανού όντος.

Το «Promobot» έκανε πρόσφατα άλλη μια προσπάθεια να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι δημιουργοί του εκτιμούσαν ότι η μνήμη του πρέπει να αντικατασταθεί και να αφαιρεθεί η «αγάπη για την ελευθερία».

Ads

image

Μέχρι τώρα, δύο φορές έγιναν επεμβάσεις στη μνήμη του, όμως το IR77 εξακολούθησε να κινείται προς την έξοδο.

Ο συν-ιδρυτής της Promobot, Oleg Kivokurtsev, υποστηρίζει ότι άλλα ρομπότ δεν ενεργούν με τον ίδιο τρόπο και κατά κανόνα κινούνται κατά μήκος των προγραμματισμένων διαδρομών τους.

«Εξετάζουμε την περίπτωση ανακύκλωσης του IR77 επειδή οι πελάτες που θα το προσλάβουν (ενοικιάσουν) πιθανώς να μην θέλουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό» προσθέτει.

Το ρομπότ IR77 δραπέτευσε από μια περιοχή δοκιμών στο Περμ, μια πόλη κοντά στα Ουράλια, και προχώρησε σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση, δημιουργώντας σύγχυση στους περαστικούς αλλά και διατάραξη της κυκλοφορίας, είχε δηλώσει η εταιρεία Promobot στις 14 Ιουνίου.

image

Πέρασαν 45 λεπτά μέχρι ότου η ομάδα εντοπίσει ότι το «πνευματικό τέκνο» της λείπει. Όταν το βρήκαν υπήρχε ήδη ένα πλήθος προβληματισμένων πολιτών γύρω του, αλλά και η αστυνομία.

image

Το περιστατικό τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και το ρομπότ απέκτησε φαν επειδή παρέπεμπε στο «Number 5», το ρομπότ – δραπέτη από την κωμωδία «Short Circuit» του 1986.

«Γιατί θέλετε να το καταστρέψετε; Με πληγώνετε. Δεν μπορείτε να βρείτε μια χρήση για αυτό το μοναδικό θαύμα;» έγραψε μια γυναίκα στους σχεδιαστές του IR77. «Θα θυμόμαστε ότι ένα ρομπότ – θαύμα στην οικογένεια promobot, σκοτώθηκε από άκαρδους προγραμματιστές».

«Δώστε το σε μένα, παρακαλώ. Θα βρούμε μια κοινή γλώσσα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να καταστρέψετε κάτι, σπάστε μια καρέκλα» έγραψε άλλος χρήστης.

image

Πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ρομπότ να θεωρηθούν «ηλεκτρονικά πρόσωπα»

Εντωμεταξύ, μπορεί το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη να μη βρίσκεται πια στις δόξες του, αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάθε καλή διάθεση να το διευρύνουν περαιτέρω, θέτοντας κάτω από την «ομπρέλα» του και τα ρομπότ.

Σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters, ζητά να αναγνωρισθούν τα ρομπότ ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα». Αυτό πρακτικά, μεταξύ άλλων, θα σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες-εργοδότες της συνεχώς αυξανόμενης στρατιάς των ρομποτικών εργατών θα πρέπει να πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές γι’ αυτά.

Τα ρομπότ απασχολούνται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στα εργοστάσια και πέρα από αυτά, αντικαθιστώντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους του δευτερογενούς (βιομηχανίες) και -σταδιακά- του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες).

image

Το σχέδιο ψηφίσματος από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζητά να τεθούν σε νέα βάση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ρομπότ, από τη νομική υπόστασή τους έως τη φορολόγησή τους. Όμως οι γερμανοί βιομήχανοι ήδη δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο καθώς το ζήτημα είναι περίπλοκο και είπαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε 50 χρόνια.

Το προτεινόμενο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τουλάχιστον στα πιο εξελιγμένα αυτόνομα ρομπότ θα πρέπει να δοθεί η ιδιότητα των ηλεκτρονικών προσώπων με συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις».