O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσε ότι το πείραμα LHCb βρήκε ενδιαφέρουσες ανωμαλίες στον τρόπο διάσπασης μερικών σωματιδίων. Εάν επιβεβαιωθούν, αυτές οι ανωμαλίες αποτελούν ένδειξη για νέα φαινόμενα φυσικής, τα οποία δεν προβλέπονται από το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model) της σωματιδιακής φυσικής.

Ads

Το παρατηρούμενο «σήμα» θεωρείται ακόμη ότι είναι περιορισμένης στατιστικής σημασίας, αλλά ενισχύει παρόμοιες ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες. Προσεχή δεδομένα και επακόλουθες αναλύσεις θα καθορίσουν εάν αυτά τα πρώτα στοιχεία δημιουργούν πράγματι ρωγμές στο Καθιερωμένο Πρότυπο ή αποτελούν μια στατιστική διακύμανση.

Σήμερα, σε ένα σεμινάριο στο CERN, η ερευνητική ομάδα του LHCb παρουσίασε τα νέα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα για μια διάσπαση των μεσονίων B0, τα οποία παράγονται στις συγκρούσεις σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Συγκεκριμένα, το πείραμα LHCb εξέτασε τις διασπάσεις των μεσονίων B0 σε ένα διεγερμένο καόνιο και σε ένα ζεύγος ηλεκτρονίων ή μιονίων.

Το μιόνιο είναι 200 φορές βαρύτερο από το ηλεκτρόνιο, αλλά στο Καθιερωμένο Πρότυπο οι αλληλεπιδράσεις του είναι κατά τα άλλα πανομοιότυπες με εκείνες του ηλεκτρονίου. Η θεωρία προβλέπει ότι (με μια μικρή και υπολογίσιμη διαφορά που οφείλεται στο ότι το μιόνιο έχει μεγαλύτερη μάζα) τα ηλεκτρόνια και τα μιόνια θα πρέπει να παράγονται με την ίδια πιθανότητα σε αυτή τη συγκεκριμένη διάσπαση μεσονίων B0. Όμως το LHCb βρήκε ότι οι διασπάσεις που αφορούν μιόνια, συμβαίνουν λιγότερο συχνά.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ