Ένας ακόμη, άγνωστος έως τώρα, παγωμένος κόσμος ανακαλύφθηκε στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα. 

Ads

Πρόκειται για τον L91, όπως είναι προς το παρόν γνωστός, που διαγράφει μια τεράστια άκρως ελλειπτική τροχιά. 

Χρειάζεται πάνω από 20.000 γήινα έτη για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Αυτή είναι λοιπόν η διάρκεια του «έτους» του. 

Το αινιγματικό ουράνιο σώμα, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος ή τη μάζα του, έγινε αρχικά αντιληπτό το 2013 από ένα τηλεσκόπιο στη Χαβάη. 

Ads

Ακολούθησαν δυο χρόνια παρατηρήσεων από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την αστροφυσικό Μισέλ Μπάνιστερ του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ στην Βόρειο Ιρλανδία, ώστε να μπορέσουν να προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις. 

Ο L91 είναι πολύ ιδιαίτερος καθώς ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί κανένα ουράνιο σώμα να απομακρύνεται τόσο πολύ από τον Ήλιο. 

Επίσης ο L91 απομακρύνεται από το νέφος Όορτ στα σύνορα του ηλιακού συστήματος και μετακινείται προς τα ενδότερα στη ζώνη Κάιπερ. 

Εφόσον αυτό συμβαίνει ο L91 θα είναι επίσης το πρώτο σώμα που παρατηρείται να κάνει κάτι τέτοιο, υπό τη βαρυτική επίδραση κάποιου άλλου άστρου ή του γαλαξία μας.

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι ένας αόρατος έως τώρα γιγάντιος πλανήτης με μέγεθος ανάλογο του Ποσειδώνα, λεγόμενος και Πλανήτης Εννέα, είναι αυτός που επηρεάζει τον L91.