Αρχαιολόγοι στη Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψαν ένα γιγαντιαίο μνημείο ηλικίας 4.500 ετών πολύ κοντά στο θρυλικό Στόουνχεντζ στην περιοχή του Γουιλτσάιρ.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το μνημείο αποτελείται από μια μεγάλη σειρά από γιγαντιαίες πέτρες και οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ύπαρξή του συνδέεται με τον προϊστορικό χώρο του Στόουνχεντζ.

Οι πέτρες ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ, το οποίο σάρωσε την περιοχή και οδήγησε την αρχαιολογική σκαπάνη στο να έρθουν στο φως.

image

Ads

image

Οι θαμμένοι μονόλιθοι έχουν ύψους 15 πόδια έκαστος κι αντί να είναι τοποθετημένοι σε κυκλική μορφή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Στόουνχεντζ, πιστεύεται ότι σχημάτιζαν κάποτε μια μακρυά γραμμή.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα πέτρινα μνημεία της Ευρώπης και βρισκόταν κάτω από τη μύτη μας για περίπου 4.000 χρόνια», δήλωσε ο Καθηγητής Βινς Γκάφνεϊ του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, ένας από τους επικεφαλής αρχαιολόγους της έρευνας. «Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Πιστεύουμε ότι πουθενά αλλού στον κόσμο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο και η κλίμακά του είναι εκπληκτική», πρόσθεσε ο δρ. Γκάφνεϊ.

image

Εδώ και αιώνες, το Στόουνχεντζ προκαλεί τον θαυμασμό τόσο των αρχαιολόγων όσο και των επισκεπτών που συρρέουν στην περιοχή του Γουίλτσαϊρ, για να δουν από κοντά τον προϊστορικό αυτό χώρο. 

image
(Φωτογραφία του Στόουνχεντζ από το 1930)

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνον εικασίες σχετικά με το ποια ήταν η πραγματική χρήση του Στόουνχεντζ.

image

«Εκτιμάμε ότι μάλλον επρόκειτο για κάποιου είδους αρένα, όπου πραγματοποιούνταν τελετουργίες. Αυτές οι πέτρες σχηματίζουν ένα αμφιθεατρικό τοπίο, το οποίο είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να εντυπωσιάζει», σημείωσε ο Γκάφνεϊ.

Ο δρ. Νικ Σνάσαλ, αρχαιολόγος στο Εθνικό Ίδρυμα του Στόουνχεντζ είπε: «Το τοπίο του Στόουνχεντζ αποτελεί εδώ και αιώνες ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα μελέτης για την αρχαιολογία. Ωστόσο, η νέα αυτή ανακάλυψη έρχεται να αναδείξει νέα στοιχεία στη μακραίωνη ιστορία του.