Ένα βίντεο που… προβλέπει το μέλλον; Ναι, γιατί όχι. 

Ads

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει πώς θα εξελιχθεί μια σκηνή.

Με άλλα λόγια προβλέπει το μέλλον.  

Ο εξελιγμένος αλγόριθμος του συστήματος όταν τροφοδοτηθεί με μια εικόνα μπορεί να δημιουργήσει ένα σύντομο βίντεο το οποίο δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια. 

Δείτε πώς το έκαναν

Ουσιαστικά ο αλγόριθμος συνδυάζει την υπολογιστική όραση με τη μηχανική μάθηση. Έτσι γεννιούνται τα επόμενα «καρέ» της ιστορίας. 

Ads

Το να προβλέπει κανείς το μέλλον, σημαίνει ότι κατανοεί το παρόν. Κι αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι ερευνητές. 

Για έναν άνθρωπο που μαγειρεύει φαγητό, είναι αναμενόμενο ότι μετά θα το φάει, όμως για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο, επειδή στερούνται κοινής λογικής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Καρλ Βόντρικ θα παρουσιάσουν το σύστημά τους σε συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στη Βαρκελώνη στις 5 Δεκεμβρίου.

Για να αναπτύξουν το νέο σύστημα, οι δημιουργοί του το «εκπαίδευσαν» με ακίνητες εικόνες και με δύο εκατομμύρια βίντεο από το Flickr, έτσι ώστε σταδιακά να καταλάβει πώς λειτουργεί ο κόσμος και τι έπεται συνήθως, αφότου κάτι συμβαίνει. 

Προς το παρόν, τα βίντεο που παράγει το σύστημα, είναι χαμηλής ανάλυσης, περιέχουν 32 καρέ και διαρκούν ένα δευτερόλεπτο. Όμως, σε γενικές γραμμές, τα καταφέρνουν αρκετά καλά να κάνουν εύλογες προβλέψεις για το μέλλον.