Ένας αστεροειδής 15 έως 30 μέτρων θα περάσει ξυστά από τον πλανήτη μας στις 12 Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτός να χτυπήσει τον πλανήτη αλλά οι διαστημικές υπηρεσίες θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να δοκιμάσουν τα συστήματα επιτήρησης αστεροειδών σε περίπτωση κινδύνου. 

Σύμφωνα με την NASA και την ESA, ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 44.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Είναι σχεδόν το ένα όγδοο της απόστασης Γης - Σελήνης και λίγο πάνω από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων (36.000 χλμ.).

Ο «2012 TC4» κινείται με ταχύτητα περίπου 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και δεν αποτελεί απειλή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων για την τροχιά του.

«Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό το αντικείμενο να χτυπήσει τη Γη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» διαβεβαίωσε ο Ντέτλεφ Κόσνι της ESA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η NASA και η ESA θα αξιοποιήσουν πάντως την ευκαιρία για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα και την επάρκεια των συστημάτων επιτήρησης αστεροειδών και επείγουσας αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.

Ο εν λόγω αστεροειδής είχε για τελευταία φορά περάσει από τη Γη το 2012, σε διπλάσια τότε απόσταση από ό,τι τώρα. Ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 609 μέρες, συνεπώς θα επανέλθει σε λίγα χρόνια και πάλι με άλλη τροχιά και σε άλλη απόσταση. 

Αν ένας αστεροειδής όπως ο «2012 TC4» έπεφτε στον πλανήτη μας, «θα είχε παρόμοιες επιπτώσεις με εκείνον του Τσελιάμπινσκ», αναφέρει η ESA, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013, ένα μικρότερο αντικείμενο, πιθανώς ένα μικρό κομμάτι κομήτη και όχι αστεροειδής, με διάμετρο περίπου 20 μέτρων, είχε εκραγεί πάνω από την περιοχή, τραυματίζοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους και σπάζοντας τα τζάμια σχεδόν 5.000 κτιρίων.