Τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από τον Άρη που τράβηξε η κάμερα του ελικοπτέρου Ingenuity κατά τις πτήσεις του στον κόκκινο πλανήτη έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Ads

Οι τρεις φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη δεύτερη πτήση του ελικοπτέρου στις 22 Απριλίου από τα 5,2 μέτρα και δείχνουν το έδαφος του πλανήτη όπως και τα σημάδια από τις ρόδες του ρόβερ.

Στη δεύτερη πτήση του το μικρό drone, μεγέθους 1,8 κιλών, που βρισκόταν στο διαστημικό ρόβερ, Perseverance, κατάφερε να ανέβει ακόμη ψηλότερα και να κινηθεί πλαγίως.

Το Ingenuity, σηκώθηκε αυτόνομα πάνω από τον «κόκκινο» πλανήτη, έφτασε σε ύψος τα πέντε μέτρα (από τρία στην πρώτη πτήση), ενώ για πρώτη φορά μάλιστα έκανε και μια πλευρική κίνηση, πετυχαίνοντας έτσι δύο από τους φιλόδοξους στόχους της NASA, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ads

Η πτήση αυτή ήταν πιο ριψοκίνδυνη, αφού το ελικόπτερο πήγε πιο ψηλά και για περισσότερο χρόνο: η συνολική της διάρκεια ήταν 51,9 δευτερόλεπτα, ενώ την Δευτέρα παρέμεινε στον αέρα μόνο για 39,1 δευτερόλεπτα.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 11.33 (ώρα Ελλάδας).

Tο εργαστήριο της NASA έγραψε στο Twitter για την πανηγυρική πτήση: «Πέτυχε σπουδαία πράγματα ή πήγαινε σπίτι! Το ελικόπτερο ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη πτήση του, έφτασε σε νέο υψόμετρο, κατάφερε μεγαλύτερης διάρκειας αιώρηση και πλευρική πτήση».