Μετά από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε από το γεγονός ότι τα κινητά iPhone και τα iPad καταγράφουν την εκάστοτε γεωγραφική θέση του χρήστη, αποθηκεύοντας κρυφά χωρίς κρυπτογράφηση τα σχετικά δεδομένα μέχρι και για ένα έτος, η Apple, όπως είχε υποσχεθεί, προχώρησε, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στην έκδοση ενός αναβαθμισμένου λογισμικού προκειμένου να διορθωθεί το ζήτημα.

Ads

Πάντως η εταιρεία αρνήθηκε ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις των χρηστών και δήλωσε ότι η συλλογή των γεωγραφικών δεδομένων γινόταν για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης των χρηστών, όπως για την παροχή στοχευμένων διαφημιστικών μηνυμάτων. Επισήμανε δε, ότι προχώρησε στις διαρθρωτικές αλλαγές λόγω της εύλογης ανησυχίας των χρηστών για τυχόν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Η αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος iOS 4.3.3, που είναι διαθέσιμη μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος iTunes, εμφανίζεται αυτόματα, όταν μια συσκευή iPhone, iPod Touch ή iPad κάνει συγχρονισμό. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρεία προχώρησε σε μείωση του μεγέθους του φακέλου αποθήκευσης των δεδομένων εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, καθώς και σε κατάργηση του back-up αυτών των δεδομένων στο iTunes.

Οι συσκευές iPhone και iPad θα μπορούν πλέον να μην συλλέγουν τα σχετικά δεδομένα θέσης, όταν ο χρήστης επιθυμεί κάτι τέτοιο, απενεργοποιώντας την υπηρεσία Location Services. Με αυτό τον τρόπο θα διαγράφονται και τα μέχρι τότε καταγραμμένα δεδομένα.

Ads