Μπορεί ένας ιδιώτης να προλάβει το κράτος στο πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Ads

Η NASA σχεδιάζει να στείλει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τις επόμενες δεκαετίες, όμως ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, δημιουργός της Tesla, του PayPal και της Space X, οραματίζεται να υλοποιήσει γρηγορότερα αυτό το σχέδιο και να δημιουργήσει μια αποικία στον «κόκκινο πλανήτη» μέσα σε έξι χρόνια, δηλαδή έως το 2022.

Το σημαντικότερο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου του είναι ο νέος κινητήρας που κατασκεύασε η Space X.

Το διαστημόπλοιό που σχεδιάζει η εταιρεία θα είναι το ισχυρότερο που έχει υπάρξει ποτέ και θα μπορεί να ολοκληρώσει το ταξίδι στον Άρη μέσα σε 80 ημέρες, αντί για τους έξι έως εννέα μήνες, που είναι ο χρόνος του ταξιδιού βάσει των σημερινών τεχνολογικών δεδομένων.

Μάλιστα ο Έλον Μασκ φιλοδοξεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το χρόνο σε 30 ημέρες. Το διαστημόπλοιο θα ανεφοδιάζεται με μεθάνιο και οξυγόνο τόσο όσο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όσο και επιτόπου, όταν φθάνει στον γειτονικό πλανήτη.

Το διαστημόπλοιο θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 100 ανθρώπων. Μετά το πρώτο ταξίδι, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως τα ταξίδια για τη μεταφορά των νέων αποίκων θα επαναλαμβάνονται περίπου κάθε δύο χρόνια, όταν οι τροχιές του Άρη και της Γης φέρνουν τους δύο πλανήτης πιο κοντά. Σε 100 χρόνια έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούν να ζουν στη νέα διαστημική αποικία στον Άρη.

Ads

Ο Μασκ παρουσίασε το σχέδιο του στο Διεθνές Αστροναυτικό Κογκρέσο στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικό, ενώ την ομιλία του παρακολούθησαν μέσω ίντερνετ δεκάδες χιλιάδες θεατές.

«Θέλω να κάνω τον ‘Αρη να φαίνεται προσιτός, κάτι που μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Το κλειδί είναι να κάνουμε προσιτό το ταξίδι. Οι πρώτες πτήσεις θα είναι ακριβές. Όμως η αρχιτεκτονική μας επιτρέπει να μειώσουμε το κόστος σε λιγότερο από 200.000 δολάρια, ίσως στα 100.000 δολάρια σε βάθος χρόνου» είπε μεταξύ άλλων ο Έλον Μασκ.