Περίπου 100 ερευνητές από όλο τον κόσμο βρέθηκαν σε τριήμερο διεθνές συμπόσιο στο Αγκρί της Τουρκίας για να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει με την Κιβωτό του Νώε. Ειδικότερα, πιστεύουν ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πως το όρος Αραράτ είναι το σημείο που βρέθηκε η κιβωτός του Νώε.

Ads

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Θεός έδωσε εντολή στο Νώε να φτιάξει ένα μεγάλο πλοίο για να σώσει την οικογένεια του και ένα ζευγάρι ζώα από όλα τα είδη. Στόχος; Να σωθούν από τον μεγάλο κατακλυσμό που θα ερχόταν.

Μετά τον κατακλυσμό και τον αφανισμό του διεφθαρμένου γένους των ανθρώπων, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, η κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ.

Πολλοί ήταν οι επιστήμονες που για χρόνια ασχολήθηκαν με την εύρεση του βιβλικού πλοίου. Ειδικότερα, το 2010 είχαν βρει στοιχεία που έδειχναν ότι η Κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του βουνού, όμως οι ισχυρισμοί καταρρίφθηκαν καθώς τα στοιχεία ήταν ψεύτικα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Τώρα ομως ποστηρίζουν ότι έχουν νέα στοιχεία. Πρόκειται για κάποια κομμάτια ξύλο που βρέθηκαν στην κορυφή του βουνού και υπολογίζεται ότι είναι 4.800 ετών και μπορεί να αποτελούν κομμάτια από την Κιβωτό. «Σκοπός μου είναι να επισκεφθώ τις περιοχές γύρω από το βουνό για να βρω ενδείξεις για καταστροφικά γεγονότα του παρελθόντος», δήλωσε ο καθηγητής Ραούλ Εσπεράντε από το Ινστιτούτο Ερευνας Γεωπιστήμης, που χρηματοδοτείται από την Εκκλησία των Ανθρώπων της Έβδομης Ημέρας.

Ads

Είναι μάλιστα πεπεισμένος ότι η Κιβωτός του Νώε είναι στο Αραράτ και απαιτείται «αυστηρό, σοβαρό επιστημονικό έργο» στην περιοχή για να αποδειχθεί, όπως αναφέρει η Express. «Το αποτέλεσμα των ευρημάτων μου θα δημοσιευθεί σε βιβλία, δημοσιεύσεις και περιοδικά, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε τι θα βρούμε», ανέφερε ο καθηγητής. «Μόλις η επιστημονική κοινότητα γνωρίσει την ύπαρξη της Κιβωτού του Νώε στο όρος Αραρατ, μπορούμε να την διαθέσουμε στο ευρύ κοινό», πρόσθεσε.

image

Ωστόσο, υπήρχαν και πολλοί επικριτές όπως ο Νίκολα Πέρσελ, λέκτορας της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που τόνισε στη MailOnline ότι πρόκειται για «συνήθεις ανοησίες», καθώς, όπως λέει, «αν όντως οι πλημμύρες κάλυψαν την περιοχή σε ύψος 3.700 μέτρων εκείνη την περίοδο, πως γίνεται οι κοινωνίες στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία να επιβίωσαν;».

Σημειώνεται, ότι οι περισσότεροι μελετητές και αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν στην κυριολεκτική ερμηνεία της ιστορίας της Κιβωτού. «Αν υπήρχε μια πλημμύρα ικανή να ανυψώσει ένα τεράστιο πλοίο σε ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων πάνω από ένα βουνό πριν από 4.800 χρόνια, πιστεύω πως θα υπήρχαν σημαντικές γεωλογικές αποδείξεις γι’ αυτό. Και δεν υπάρχουν», ανέφερε ο Μάικ Πιτ, Βρετανός αρχαιολόγος.