Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη σε απόσταση 490 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου. 

Ads

Η ανακάλυψη ομάδας αμερικανών επιστημόνων με επικεφαλής της Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI, παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Ο πλανήτης, στον οποίο δόθηκε η ονομασία Κέπλερ 186f, έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της Γης (1,1 φορές ή 10%) και βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Περιστρέφεται γύρω από το άστρο Κέπλερ 186, έναν ερυθρό νάνο, και απότελεί το πιο εξωτερικό μέλος του συστήματός του.  

«Πρόκειται για την πρώτη βέβαιη ανακάλυψη πλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου», δήλωσε η Ελίζα Κουιντάνα. Από τους σχεδόν 1.800 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περίπου 20 έχουν τροχιές που κινούνται εντός της κατοικήσιμης ζώνης των άστρων τους, ώστε το νερό που ενδεχομένως να έχουν να παραμένει σε υγρή μορφή.

Ads

Ο Κέπλερ 186f φαίνεται πως πληρεί και τις δύο προϋποθέσεις, απόσταση και μέγεθος. Η μάζα του και η πυκνότητά του προς το παρόν παραμένουν άγνωστες, όπως και η σύσταση της ατμόσφαιράς του, ωστόσο από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει πως πρόκειται για ένα βραχώδη πλανήτη.