Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, όπου υπήρχε και ελληνική παρουσία, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι είναι εφικτό -με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου υπολογιστή- να προβλεφθεί ο αυτισμός από το πρώτο κιόλας έτος της ζωής ενός παιδιού, προτού εκδηλωθούν τα πρώτα σχετικά συμπτώματα συμπεριφοράς. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός προ-συμπτωματικού διαγνωστικού εργαλείου, που σήμερα δεν υπάρχει.

Ads

Έως σήμερα, το νωρίτερο που ο αυτισμός μπορούσε να διαγνωσθεί, είναι από την ηλικία των δύο ετών περίπου, με βάση ορισμένες συμπεριφορές και τις δυσκολίες επικοινωνίας, οι οποίες συνήθως εκδηλώνονται στην ηλικία των δύο έως τεσσάρων ετών. Τα αδέρφια των παιδιών που έχουν ήδη διαγνωσθεί με αυτισμό, αντιμετωπίζουν και αυτά μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι εγκεφαλικές αλλαγές στην ηλικία των έξι έως 12 μηνών μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν ποια παιδιά θα εμφανίσουν κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού έως την ηλικία των δύο ετών.