Την ευκαιρία να ακούσουμε… έναν σεισμό στον Άρη μας δίνει η NASA. 

Ads

Η ομάδα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας που απασχολείται στο πρόγραμμα καταγραφής των σεισμών στον «Κόκκινο Πλανήτη», έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικά αποσπάσματα από τη σεισμική δραστηριότητα, με μια μικρή επεξεργασία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι ήχοι δεν θα γίνονταν αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί.

Ο πρώτος σεισμός που καταγράφεται στο συγκεκριμένο ηχητικό απόσπασμα είναι μεγέθους 3,7 βαθμών και σημειώθηκε στις 22 Μαΐου του 2019 ενώ ο δεύτερος ήταν 3,3 και καταγράφηκε στις 25 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Οι σεισμοί καταγράφηκαν από την αποστολή Insight της NASA χάρη σε ένα όργανο που ονομάζεται SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) και το οποίο αναπτύχθηκε με στόχο την μελέτη των δονήσεων του Άρη. Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 περιστατικά, με τα 21 να είναι ισχυρά και το πρώτο να καταγράφεται τον περασμένο Απρίλιο.

Η καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας στον Άρη είναι σημαντική καθώς βοηθά τους επιστήμονες να αρχίσουν να μελετούν πώς είναι το εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη.

Ads

Να σημειωθεί ότι οι σεισμοί στον Άρη είναι διαφορετικοί από τους γήινους αλλά και από αυτούς στη Σελήνη. Στη Γη τα σεισμικά κύματα κινούνται μέσω των πλακών και διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα. 

Στη Σελήνη ο φλοιός σπάει και τα κύματα διαρκούν αρκετά λεπτά. Οι σεισμοί στον Άρη είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, με κύματα που διαρκούν περίπου ένα λεπτό. Όπως και να έχει οι ήχοι μοιάζουν απόκοσμοι…