Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα η Γη, να γίνει εχθρικός πλανήτης για τον άνθρωπο μέσα σε 500 χρόνια, κρούουν οι επιστήμονες.

Ads

Οι επιστήμονες μελετώντας την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, που μέσω των αυξημένων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης  της θάλασσας, τόνισαν ότι πρέπει να ληφθεί μια σειρά μέτρων σύντομα.

Μια έρευνα μάλιστα των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει, ότι τα έως τώρα συμφωνημένα μέτρα από τις κυβερνήσεις, θα φέρουν αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2.7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες  και λειψυδρίες με τρομακτικές συνέπειες για το οικοσύστημα.

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε και σε βαθύτερο χρονικό ορίζοντα πέρα από το 2100, εφόσον ακόμα και εάν ληφθούν άμεσα μέτρα η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να υφίσταται.

Μετά το 2100 τι;

Σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις ο κόσμος που θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ζούμε τώρα.

Ads

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με την συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας, οι κατάλληλες περιοχές για καλλιέργεια θα είναι όλο και λιγότερες.  Οι καλύτερες εκτάσεις προς εκμετάλλευση θα βρίσκονται όλο και βορειότερα, πλησιάζοντας σταδιακά τον Βόρειο Πόλο.

Αντίθετα περιοχές που σήμερα είναι πλούσιες με ένα ακμαίο οικοσύστημα, όπως η κοιλάδα του Αμαζονίου, θα καταντήσουν έρημες και άγονες.

Οι άνθρωποι στις τροπικές περιοχές του πλανήτη θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση της θερμοκρασίας και οι περιοχές που τώρα μαστίζονται από υπερπληθυσμό  θα πληγούν ανεπανόρθωτα καθιστώντας τις ακατάλληλες για διαβίωση ανθρώπων.

Τα σενάρια μάλιστα των επιστημόνων αναφέρουν ότι ακόμα και αν ληφθούν ακραία περιβαλλοντολογικά μέτρα, η άνοδος της στάθμης των νερών θα συνεχίσει ακάθεκτη.

Η ανθρωπότητα από το 1500 μέχρι σήμερα βίωσε μια απίστευτη αλλαγή. Η βιομηχανική επανάσταση και η υπερκατανάλωση ορυκτών καυσίμων από τα έθνη κράτη οδήγησε στην άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εάν δεν καταφέρουμε να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, η ικανότητα του ανθρώπου στα επόμενα 500 χρόνια, να επιβιώσει τίθεται σε αμφιβολία.

Η ανθρωπότητα οφείλει να δράσει άμεσα ώστε ο Γαλάζιος πλανήτης να μην γίνει  αφιλόξενος και εχθρικός προς τον άνθρωπο. Η μείωση έως και εξαφάνισης της βλάβης στο γήινο οικοσύστημα, σε συνδυασμό με την  προσαρμογή στις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής φαντάζει σαν η μόνη λύση.