Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς δεν γνωρίζει ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν ξέρουν ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, σύμφωνα τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών.

Ads

Συγκεκριμένα, σε δείγμα 2.200 ανθρώπων, το 74% ξέρει ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο και το 52% αγνοεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έλκει την καταγωγή του από τον πίθηκο.

Στις εννιά ερωτήσεις που αφορούσαν βασικές γνώσεις βιολογίας και φυσικής, οι ερωτηθέντες πέτυχαν κατά μέσο όρο 6,5 σωστές απαντήσεις.

Πάντως, παρά τα μέτρια αποτελέσματα όσον αφορά τις επιστημονικές γνώσεις τους, οι 9 στους 10 είπαν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τις νέες ιατρικές ανακαλύψεις. Το 90% δήλωσε ότι πιστεύει πως τα οφέλη της επιστημονικής έρευνας υπερισχύουν κάθε πιθανού κινδύνου και ότι οι επιστήμονες βοηθούν στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων και εργάζονται για το καλό της ανθρωπότητας.

Ads

Η εν λόγω έρευνα γίνεται κάθε δύο χρόνια και τα αποτελέσματά της περιλαμβάνονται στην έκθεση για τις επιστήμες που παρουσιάζει το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών στον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κογκρέσο.