Ένα νέο σύστημα φωτοβολταϊκών το οποίο μπορεί να τροφοδοτηθεί αποκλειστικά από θερμότητα και να παράγει ηλεκτρισμό χωρίς ηλιακό φως ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜΙΤ. Σύμφωνα με το econews.gr, η συσκευή αυτή που θα δίνει την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού για 30 χρόνια χωρίς ανάγκη επαναφόρτισης ή συντήρησης θα ήταν ιδανική για την ηλεκτροδότηση διαστημοπλοίων σε αποστολές μακριά από τον ήλιο.

Ads

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί μια ειδική επιφάνεια που μετατρέπει τη θερμότητα σε φωτεινά κύματα εύρους όμοιου με αυτά που απορροφούν και μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό τα κλασικά φωτοβολταϊκά.

Πρόκειται για ένα υλικό με επιφάνεια γεμάτη μικροπόρους η οποία όταν απορροφά θερμότητα, είτε από τον ήλιο, είτε από κάποιο ραδιοϊσότοπο είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή, εκπέμπει ενέργεια σε επακριβώς καθορισμένα μήκη κύματος. Βάση αυτής της τεχνολογίας οι επιστήμονες δημιούργησαν μια γεννήτρια μεγέθους κουμπιού που τροφοδοτείται από βουτάνιο και ισχύος μεγαλύτερης από μια μπαταρία ιόντων λιθίου του παρόμοιου βάρους. Ουσιαστικά, η συσκευή μετατρέπει απευθείας τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική δίχως την ενδιάμεση μετατροπή σε κινητική και τις επακόλουθες απώλειες.

Μια τέτοια συσκευή που δεν χρειάζεται την ηλιακή ενέργεια αλλά παράγει ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας ως καύσιμο κάποιο ραδιοϊσότοπο και μάλιστα για περίοδο 30 χρόνων χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης και συντήρησης θα ήταν ιδανική για την ηλεκτροδότηση διαστημικών αποστολών μακριά από τον ήλιο.

Ads