Τα πρώτα αποτελέσματα από το μεγαλύτερο υποβρύχιο «τηλεσκόπιο νετρίνων» στον κόσμο κατέγραψαν οι επιστήμονες, καθώς και κάποια επιπλέον σεισμολογικά και βιολογικά στοιχεία. Το τηλεσκόπιο Antares βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, και καταγράφει τη συμπεριφορά του μικροσκοπικού και ιδιαίτερα δυσεύρετου σωματιδίου νετρίνο.

Ads

Τα νετρίνα αλληλεπιδρούν ασθενώς με την ύλη, και επομένως είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικές πειραματικές διατάξεις, γνωστές ως «τηλεσκόπια νετρίνων», τοποθετημένες βαθιά μέσα σε εγκαταλειμμένα ορυχεία ή στο βυθό της θάλασσας, προκειμένου να μην επηρεάζονται από την κοσμική ακτινοβολία.

Ο εντοπισμός των σωματιδίων αυτών θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φυσικής, όπως το τι συμβαίνει στα αστέρια μετά από μια έκρηξη supernova και τη φύση των κοσμικών ακτίνων.

Το Antares μπορεί να κοιτάξει μια πλευρά του σύμπαντος, που τα υπόλοιπα τηλεσκόπια νετρίνων δεν μπορούν, ενώ είναι το μοναδικό που ανιχνεύει το βιοφωτισμό ορισμένων βακτηρίων, καθώς και τους σεισμούς.

Ads

image

Η παραπάνω γραφική αναπαράσταση δείχνει τις 12 στήλες από τα υπερευαίσθητα «μάτια» του Antares, τα οποία δεν κοιτούν ευθέως τα νετρίνα, αλλά τα ίχνη που αφήνουν περνώντας από τη θάλασσα.

image

Για να αποφύγει τα αποπροσανατολιστικά σήματα από την ατμόσφαιρα της Γης, το Antares ανιχνεύει τα ίχνη των νετρίνων που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση και έχουν διασχίσει ολόκληρο τον πλανήτη.

image

Παράλληλα, το τηλεσκόπιο ανιχνεύει το βιοφωτισμό των βακτηρίων της θάλασσας, καταγράφοντας πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τους βιολόγους. Για παράδειγμα, έχουν παρατηρηθεί ορισμένοι συσχετισμοί μεταξύ του βιοφωτισμού και της κατεύθυνσης των ρευμάτων της θάλασσας.

image

Το Antares είναι επίσης εξοπλισμένο με ιδιαίτερα ακριβείς σεισμογράφους, που ανιχνεύουν τις μετακινήσεις του εδάφους κάτω από το βυθό της θάλασσας και προσαρμόζουν τα αποτελέσματα για τα νετρίνα. Μάλιστα, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν λεπτομερώς τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Μαρτίου στην Ιαπωνία.

image