Το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο με ενσωματωμένο βίντεο κυκλοφόρησε ο εκδοτικός οίκος Penguin. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αντανακλά την επιθυμία της εκδοτικής βιομηχανίας να βρει νέους αναγνώστες και να τονώσει τα έσοδά της μέσω των πολυμεσικών e-books.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Penguin Group, σε συνεργασία με την Starz Media του ομίλου Liberty Media, άρχισαν να πωλούν την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Οι κίονες της Γης» του Βρετανού Κεν Φόλετ – διαδραματίζεται στην Αγγλία του 12ου αιώνα – το οποίο συνοδεύεται από βίντεο συγκεκριμένα από τηλεοπτική σειρά που έχει βασιστεί στο βιβλίο το οποί μάλιστα αποτελεί μεγάλη εμπορική επιτυχία κει έχει πουλήσει διεθνώς περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντίτυπα από το 1989 που πρωτοεκθόδηκε.

Το e-book προορίζεται για τη νέα συσκευή iPad της Apple, η οποία -εκτός των άλλων- είναι και ηλεκτρονικός αναγνώστης ψηφιακών βιβλίων (e-reader). Οι αναγνώστες θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά το βιβλίο και παράλληλα να βλέπουν αποσπάσματα από την τηλεοπτική σειρά, που θα αρχίζει να παίζεται στις 23 Ιουλίου. Όσο το μίνι-σίριαλ προχωρά, θα ανανεώνεται το βίντεο-περιεχόμενο του ηλεκτρονικού βιβλίου με νέες σκηνές.

Το e-book θα περιέχει επίσης βίντεο με συνέντευξη του συγγραφέα και ένα «δέντρο χαρακτήρων», που θα βοηθά τον αναγνώστη να ξεκαθαρίσει τις πολλές προσωπικότητες που εμπλέκονται στο ιστορικό μυθιστόρημα. Θα κοστίζει 12,99 δολάρια προκειμένου να κατέβει στη συσκευή του χρήστη – αναγνώστη, ενώ η μέση τιμή ενός e-book χωρίς βίντεο είναι περίπου 9,99 δολάρια.

Ads

Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, οι εκδοτικοί οίκοι δυσανασχετούν με την πολιτική του Amazon.com να πουλά τα e-books σε πολύ χαμηλές τιμές, πράγμα που μειώνει το κέρδος των εκδοτικών εταιρειών. Η πολιτική που ακολουθεί το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο είναι μία προσπάθεια να προωθήσει τις πωλήσεις της δικής του συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Kindle. Οι εκδότες προκειμένου να αυξήσουν το κόστος των e-books προωθούν την ενσωμάτωση σε αυτά περιεχομένου multimedia. Η Penguin Group έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει και να αναπτύξει αυτή την τακτική.

Την ίδια ώρα πάντως η Amazon κάνει χρυσές δουλειές. Το ηλεκτρονικό της βιβλίο ξεπέρασε τις πωλήσεις των παραδοσιακών καθώς για κάθε 100 βιβλία που πωλήθηκαν τον περασμένο μήνα από την Amazon, πωλήθηκαν αντίστοιχα 180 Kindle. Την αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν ευνοήσει σημαντικά και οι υπηρεσίες 3G αλλά και η πρόσφατη μείωση της τιμής του Kindle από τα 260 στα 190 δολάρια, μετά την οποία οι πωλήσεις τριπλασιάστηκαν.