Τη μεγάλη εξάρτηση των ανθρώπων από τα κινητά τους τηλέφωνα καταδεικνύει έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew, καθώς όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της το 65% των χρηστών δηλώνει πως κοιμάται με το κινητό στο κρεβάτι!

Ads

Μεγάλη είναι και η προτίμηση των χρηστών στα γραπτά μηνύματα, αφού οι ανήλικοι χρήστες στέλνουν κατά μέσο όρο 50 sms την ημέρα και οι ανήλικοι περίπου 10 sms το 24ωρο. Την ίδια στιγμή, επτά στους δέκα ενήλικες δηλώνουν ότι επικοινωνούν τακτικά μέσω μηνυμάτων. Η προτίμηση των sms αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ύφεση και το χαμηλότερο κόστος των sms σε σχέση με τη φωνητική κλήση.

Σύμφωνα με την έρευνα του Pew, τουλάχιστον το 72% των ενηλίκων απαντά πως στέλνει συστηματικά μηνύματα. Παράλληλα, το 5% των ενηλίκων στέλνει περισσότερα από 200 μηνύματα την ημέρα. Το αντίστοιχο ποσοστό των ανηλίκων φτάνει το 15%.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως αν στέλνεις συχνά SMS, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάνεις και πολλές φωνητικές κλήσεις ομιλίας. Αντιθέτως, αν δεν είσαι «φανατικός» των γραπτών μηνυμάτων, το πιθανότερο είναι ότι δεν μιλάτε πολύ ούτε στο τηλέφωνο. Δηλαδή όσα περισσότερα μηνύματα στέλνεις, τόσο περισσότερο μιλάς και στο τηλέφωνο. Κατά μέσον όρο, οι ενήλικες πραγματοποιούν και δέχονται περίπου πέντε κλήσεις την ημέρα.

Ads

Εντυπωσιακό εύρημα είναι και το ότι το 65% των ερωτηθέντων απαντά ότι κοιμάται με το κινητό του στο κρεβάτι ή ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι. Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται από τους ερευνητές ως «phone sleepers». Είναι και οι άνθρωποι αυτοί που έχουν θετική άποψη για το κινητό. Ποσοστό 91% δήλωσε ότι αισθάνεται «πιο ασφαλής» με ένα κινητό τηλέφωνο. Επίσης, το 88% δηλώνει «ευγνώμων» που το κινητό το κρατά συνδεδεμένο με τους φίλους και την οικογένειά.

Το 42% των ερωτηθέντων, ωστόσο, δηλώνει ενοχλημένο όταν μια κλήση ή ένα γραπτό μήνυμα τους διακόπτει από την εργασία ή άλλη ενασχόλησή τους.