Πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας κόσμος παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με μέσο λειτουργίας του την νέμεσή του – τα τοπικά νομίσματα; «Πολύ καλά», απαντά στο tvxs.gr ο Κρίστιαν Νόλντ, Βρετανός σχεδιαστής συστημάτων και καλλιτέχνης, που έχει σχεδιάσει το σύστημα λειτουργίας του Bijlmer Euro στην ομώνυμη πόλη της Ολλανδίας. Το σύστημα αυτό βασίζεται στον τρόπο λειτουργίας νομισματικών συστημάτων σε άλλες πόλεις τα οποία έχουν ως ρόλο να υποστηρίξουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, τις ανάγκες της αλλά και την δημιουργία μιας «ταυτότητας».

Ads

Του Νίκου Μίχου
 
Πως λειτουργεί το τοπικό νόμισμα;
 
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ευρώ. Επάνω στο ευρώ τοποθετούμε χειροκίνητα ένα διακριτικό – ένα οποιοδήποτε διακριτικό. Αμέσως το νόμισμα αυτό έγινε ότι εμείς θέλουμε να το ονομάσουμε. Έτσι ακριβώς έγινε και με το συγκεκριμένο τοπικό νόμισμα της Ολλανδίας.
 
Στο Bijlmer χρησιμοποίησαν ένα αυτοκόλλητο που μοιάζει με τσιπάκι κάρτας και το κόλλησαν πάνω στα ήδη υπάρχοντα χαρτονομίσματα ευρώ (βλ. φωτογραφία).
 
Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην πόλη του Bijlmer. H νομισματική του αξία είναι η ίδια με ενός κοινού ευρώ αλλά η αγοραστική δύναμη που έχει είναι πολύ μεγαλύτερη.
 
«Βάζεις ένα αυτοκόλλητο στο ευρώ σου και ξαφνικά αξίζει περισσότερο», λέει ο Κρίστιαν Νολντ στο tvxs.gr. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο στην πόλη αυτή: Τα καταστήματα χρεώνουν λιγότερο ή έχουν προσφορές όταν πρόκειται να πληρωθούν με το bijlmer euro.   
 
«Ο κόσμος το χρησιμοποιεί και το δίκτυο των καταστημάτων που συμμετέχουν διογκώνεται», εξηγεί ο εμπνευστής του τοπικού νομίσματος.
 
image

Ποιά τα οφέλη;
 
Το τοπικό νόμισμα, κατά τον εμπνευστή του, έχει κυρίως αισθητικό χαρακτήρα με κάποια παράλληλα πρακτικά οφέλη, όπως οι εκπτώσεις. «Κατά τ’ άλλα απλά κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για την πόλη τους! Να έχουν μια πιο ζωντανή εμπειρία από αυτή. Έχει πλάκα!»
 
Ο ίδιος αναγνωρίζει, βέβαια, ότι θα μπορούσε ένα τοπικό νόμισμα, όπως το bijlmer euro, να αναζωπυρώσει μια οικονομία. «Έχοντας την έκπτωση και τις προσφορές που απορρέουν από το τοπικό νόμισμα γιατί να μην θέλει ο κόσμος να το χρησιμοποιήσει; Και αυτός θα κερδίσει περισσότερα και το χρήμα θα κινηθεί πιο εύκολα μέσα στην πόλη βγάζοντας από την δύσκολη θέση μικρές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε ένα αντίστοιχο δίκτυο».
 
Επίσης, «ακολουθώντας» τα bijlmer euros μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις επιθυμίες των πολιτών με στόχο την βελτίωση της «εμπειρίας της πόλης».
 
«Ακολουθώντας την πορεία των τοπικών ευρώ μέσω ενός λογισμικού αναγνώρισης του αυτοκόλλητου – χωρίς να μας ενδιαφέρει ποιος το χρησιμοποίησε – μπορούμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που οι πολίτες βρίσκουν ωραίο στην πόλη τους ώστε να χρησιμοποιήσουν χρήματα για να το κάνουν. Φτιάχνοντας τέτοια μοντέλα μπορούμε να επέμβουμε στην πόλη και να την κάνουμε πιο αρεστή στους πολίτες της», εξηγεί ο Νολντ.