Τις κινούμενες εικόνες του ανθρώπινου εγκεφάλου κατάφεραν να αναπαράγουν σε ταινία μέσω μιας συσκευής Αμερικανοί επιστήμονες. Αν και το βίντεο με τις αναπαραγόμενες εικόνες τους εγκεφάλου είναι ακόμα θολό ωστόσο πρόκειται για το πιο πετυχημένο μέχρι σήμερα πείραμα που «μεταφράζει» τα εγκεφαλικά σήματα τα οποία αντιστοιχούν σε κινούμενες εικόνες. Παρόλο που θα χρειαστούν δεκαετίες για να κατασκευαστεί ένα μηχάνημα που θα διαβάζει την σκέψη στο μέλλον αυτή ίσως «μεταφράζονται» τα όνειρα και οι μνήμες μας.

Ads

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλει της Καλιφόρνιας με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζακ Γκάλαντ χρησιμοποίησαν τεχνικές λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου (fMRI), την ώρα που οι εθελοντές παρακολουθούσαν “τρέιλερ” από ταινίες του Χόλιγουντ, και μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν σε υπολογιστή νοητικές εικόνες παρόμοιες με αυτές που παίζονταν στο βιντεοκλίπ. Αναλύοντας τους τρόπους που το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου αντιδρά σε αυτά που βλέπει στην οθόνη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μαντεύει με μεγάλη ακρίβεια τι βλέπει ο άνθρωπος και το ανακατασκευάζει (προσομοιώνει) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι σαν να προβάλλεται ξανά σε μια οθόνη η νοητική ταινία που αντιστοιχεί στην πραγματική!

Το λογισμικό αξιοποιεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη από βίντεο του YouTube και άλλα, τα οποία αναμιγνύει, προκειμένου να αναδημιουργήσει, όσο γίνεται πιο πιστά, την ταινία που βλέπει ο θεατής. Προκύπτει, έτσι, τελικά ένα θολό αλλά συνεχόμενο βίντεο που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στο νου. Η μελλοντική διεύρυνση του μεγέθους της βιβλιοθήκης των διαθέσιμων βίντεο αναμένεται να αυξήσει και την ποιότητα της αναπαραγόμενης νοητικής ταινίας. 

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες διευκρίνησαν ότι ακόμα δεν φθάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε το νου, όμως η τεχνολογία ανοίγει πλέον το δρόμο να «μεταφράζονται» οι μνήμες μας -και ίσως τα όνειρά μας- σε μια οθόνη. Ειδικότερα ο Γκάλαντ δήλωσε «Ανοίγουμε πια ένα παράθυρο στις ταινίες του μυαλού μας. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την αναπαραγωγή των εσωτερικών μας εικόνων».

Ads

Στο μέλλον με την βελτίωση του λογισμικού ίσως καταστεί δυνατό να αναπαράγει όνειρα και αναμνήσεις, με το σκεπτικό ότι και αυτά αντιστοιχούν σε νοητικές “ταινίες” που έχει καταγράψει ο εγκέφαλος, όπως όταν βλέπει μια πραγματική ταινία. Επιπλέον,  στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, λόγω εγκεφαλικού ή κώματος.

Ωστόσο θα χρειαστούν δεκαετίες για να κατασκευαστεί μια συσκευή που να μπορεί να διαβάζει το ανθρώπινο νου.